Oron växer för att andra sjukdomstillstånd underdiagnostiseras under coronapandemin. Arkivbild från Texas, USA.
Oron växer för att andra sjukdomstillstånd underdiagnostiseras under coronapandemin. Arkivbild från Texas, USA. Bild: David J. Phillip/AP/TT

Cancerdiagnoser i USA halverats under covid

ANNONS

Antalet cancerdiagnoser i USA halverades under landets virusnedstängning i mars och april, enligt en studie publicerad i medicintidskriften Jama som jämfört siffrorna med tidigare perioder.

Studien har bland annat tittat på diagnoser gällande bröst-, lung- och bukspottskörtelcancer. Den totala minskningen för de olika cancerformer som undersöktes var 46,4 procent – och för bröstcancer hela 51,8 procent.

"Medan befolkningen praktiserar social distansering, pausar inte cancer", skriver författarna bakom studien.

"Förseningen i diagnostisering kommer troligtvis att leda till att cancern visar sig i mer avancerade stadier samt sämre kliniska resultat."

I studien citeras ett annat forskningsresultat, som dock ännu inte publicerats, där forskarna beräknar att de försenade diagnoserna kommer att leda till omkring 34 000 fler dödsfall i cancer än vanligt i USA.

ANNONS

Pågående studier visar att även antalet akuta sjukhusbesök för hjärtinfarkter, strokes och blindtarmsbesvär sjönk under den period då USA:s befolkning uppmanades stanna hemma.

ANNONS