Syskonen Rachel and Boris Johnson. Observera att bilden är ett montage.
Syskonen Rachel and Boris Johnson. Observera att bilden är ett montage.

Brexit: Johnson kontra Johnson i EU-frågan

Trots brexit tvingas den brittiska regeringen att gå till EU-val på torsdag. En av dem som kandiderar är systern till premiärminister Theresa Mays tippade efterträdare Boris Johnson – och hon har inte samma åsikter som sin bror.

ANNONS
|

Mitt under kampanjmötet för sin kandidatur till EU-parlamentet sneglade Rachel Johnson mot sin telefon. Hon såg då att hennes brexitentusiastiske bror Boris offentligt förklarat att han vill bli Storbritanniens premiärminister.

Trots att hennes egen stund i strålkastarljuset därmed föll direkt in i en medieskugga avslöjade den 53-åriga Rachel Johnson inte med en min vad hon tänkte när nyheten om brodern briserade.

Entusiastisk och bullrig

Eller nyheten förresten. Broderns ambition att bli ledare för Konservativa partiet och därmed nå premiärministerposten har varit en offentlig hemlighet länge. Definitivt sedan förra sommaren då Boris Johnson lämnade utrikesministerposten i Theresa Mays regering i frustration över hennes brexitstrategi.

ANNONS

Så här långt ser det enligt vadslagningsbyråerna ut som att det blir Boris Johnson som efterträder Theresa May när hon – som utlovat – lämnar sin post. I så fall kan britterna förvänta sig en mer entusiastisk och bullrig brexitprocess. Hans politik går dessutom på tvärs mot den ett år yngre systerns övertygelse. Hon är en varm förespråkare av att Storbritannien ska förbli EU-medlem. Rachel Johnson är en av dem som kandiderar till EU-parlamentsvalet för nybildade EU-vänliga Change UK.

- Jag kan förstå känslan av att man inte vill att andra människor ska bestämma vad du ska göra, människor som man inte har röstat för. Jag fattar det, säger Rachel Johnson om brexitanhängarna.

Nigel Farage hotar

- Men jag är övertygad om att vi är starkare inom EU och jag tror att EU är starkare med oss inkluderade. Och av det skälet betraktar jag frågan som existentiell, fortsätter hon.

ANNONS

Debatten som delar Johnsonfamiljen är sedan britterna 2016 folkomröstade sig ut ur EU bekant hos många familjer i landet. Medan Boris Johnson är orubblig i sin tro att folkomröstningsresultatet innebär en början på en ljus och oberoende framtid för Storbritannien, skräms hans syster av blotta tanken på att landet ska förlora sin europeiska identitet.

- Jag skulle inte stå ut med att se tillbaka på liv i 50-årsåldern och höra mina barnbarn säga "Mormor, vad gjorde du när Nigel Farage tog över landet?"

Vissa chanser

Den tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage har bildat ett nytt parti – Brexitpartiet. Enligt opinionsundersökningar kommer Farages nya parti att bli störst av de brittiska partierna i EU-valet på torsdag ochmycket pekar på att det kan få runt en tredjedel av rösterna.

För Rachel Johnsons EU-vänliga Change UK ser det inte lika ljust ut. Partiet som bildades av brexitfrustrerade parlamentariker från Konservativa partiet och Labour har haft svårt att tränga igenom mediebruset.

Men Rachel Johnsons egna möjligheter är inte lika med noll. Hon kandiderar i sydvästra England och där ser Change UK ut att ha bäst chanser.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Brexitprocessen

Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal, kombinerat med en politisk deklaration om framtida relation. Premiärminister Theresa May har dock inte lyckats få stöd för avtalet av sitt parlament. En första omröstning i januari förlorades med 230 rösters marginal, en andra i början av mars med 149 röster och en tredje i slutet av mars med 58 röster.

I stället för att lämna EU som planerat den 29 mars sköts därför utträdet upp.

För närvarande gäller en förlängning till den 31 oktober, även om övriga EU har accepterat att ett utträde kan ske tidigare, så fort ett brittiskt godkännande kan ges.

ANNONS