Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.

Brasiliens president lättar på vapenlag

Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro har undertecknat en presidentorder som tillfälligt gör det lättare för landets medborgare att köpa vapen. Beslutet, som måste godkännas av kongressen inom 120 dagar, fråntar den brasilianska polisen den tidigare oinskränkta rätten att neka personer att inneha vapen.

Bolsonaros beslut är ett första steg i att uppfylla de vallöften som han utfärdade om att luckra upp de strikta vapenlagarna som i praktiken gjort det omöjligt för civila brasilianer att bära vapen.

Den högernationalistiska Bolsonaro gick till val på en politik som till stora delar bygger på lag och ordning. Under valkampanjen argumenterade presidenten för att invånarna behöver vapen för att kunna skydda sig från kriminella. Hans budskap gick hem hos många i Brasilien, som förra året slog ett föga smickrande världsrekord med 64 000 mord, varav 43 000 begicks med skjutvapen.

Det är oklart hur många illegala vapen som finns i landet, men justitiedepartementets har tidigare beräknat antalet till åtta miljoner.