Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva talar med Venezuelas ledare Nicolás Maduro i palatset Itamaraty i Brasilia.
Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva talar med Venezuelas ledare Nicolás Maduro i palatset Itamaraty i Brasilia. Bild: Gustavo Moreno/AP/TT

Brasilianskt hopp om gemensam valuta och union

Brasiliens president säger sig vilja se en gemensam valuta för länder i Sydamerika på ett möte i Brasilia. Flera länder på kontinenten hoppas på att ett kapsejsat försök att skapa en union åter får vind i seglen.

ANNONS

Det regionala toppmötet med tolv länder inleddes på tisdagen i Brasiliens huvudstad.

Värden Luiz Inácio Lula da Silva hoppas på en nystart för den Latinamerikanska unionen Unasur. Unionen skapades 2008 för främja samarbete och handel mellan länderna, men upphörde i praktiken att fungera tio år senare på grund av motsättningar.

Då var polariseringen stor rent politiskt, och Brasiliens dåvarande högerregering ifrågasatte vänsterregimer som bland annat ville inkludera Venezuela i samarbetet.

Men Brasilien har svängt till vänster med valet av president Lula da Silva, som i sin tur föreslår en nystart för Unasur. Ett förslag rör en gemensam valuta som motvikt mot den amerikanska dollarn.

ANNONS

Han vill även se ökat samarbete i säkerhets- och försvarsfrågor.

– Vi kan inte utnyttja Latinamerikas fulla potential om vi inte enas, sade han i sitt inledningsanförande.

Venezuela, med sitt auktoritäre ledare Nicolás Maduro, är starkt kritiserad internationellt. Han välkomnades dock till mötet av Lula da Silva som kallade internationella krav på Venezuelas ledarskap som "fullständigt överdrivna".

Den brasilianske presidentens kontroversiella utspel hotar att splittra mötet redan i inledningen.

Elva av tolv latinamerikanska stats- och regeringschefer har kommit till Brasilia. Perus president Dina Boluarte kan inte närvara på grund av åtalshot mot henne.

ANNONS