Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boris Johnson under ett besök på Isle of Wight på torsdagen.

Boris Johnson ska kräva rättning i regeringen

Frågorna om hur brexit ska hanteras har skurit som en kniv genom premiärminister Theresa Mays brittiska regering. Boris Johnson, favorit till att ta över efter May, kommer att kräva att alla hans ministrar ska dela hans åsikt om att brexit ska bli av i oktober, vare sig det finns ett utträdesavtal med EU eller inte.

Den 23 juli ska det stå klart vem av favoriten Johnson eller rivalen Jeremy Hunt som de runt 160 000 medlemmarna i Konservativa partiet har röstat fram till ny partiledare. Denne blir också premiärminister i Storbritannien och i en intervju med nyhetssajten Conservative home på torsdagen klargör ärkebrexitören Johnson att han kommer att kräva rättning i ledet om han blir den utvalde.

På en fråga om han ska kräva att även alla de ministrar han i så fall ska utse måste tycka att landet absolut bör lämna EU vid slutdatumet den 31 oktober vare sig det finns ett utträdesavtal eller inte svarar han:

- Ja, det kommer att vara regeringens politik.

"Förlika sig"

För May har brexit skapat oändligt med problem och interna bråk, inte bara i parlamentet utan också i de innersta cirklarna i regeringen.

Johnson påpekar att han absolut vill ha mesta möjliga kompetens i regeringen, men säger sig också tro att risken för en avtalslöst brexit är "mycket, mycket, mycket liten". Trots det måste hans ministrar ställa in sig på det.

- Jag tror inte att det kommer att ske, men de måste förlika sig med det, säger Johnson.

"Blir rasande"

Genom att klart betona att inga alternativ finns till att lämna EU i oktober profilerar sig Johnson också i ordkriget mot Jeremy Hunt – som inte varit lika tydlig i frågan. Och Johnson lyfter fram omvårdnad av partiet som motiv:

- Om vi fortsätter att fördröja, om vi behandlar det här som en falsk deadline, bara ytterligare ett svammel – då tror jag att väljarna verkligen blir rasande.

- Och jag anser att vårt parti, det Konservativa partiet, som jag har kämpat för under lång tid i det här landet – jag tror att vi inte så enkelt skulle återhämta oss, fortsätter han.