Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Brasiliens president Jair Bolsonaro under en ceremoni i oktober 2019 i presidentpalatset i Brasília, gällande ett nytt jordbruksprogram. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaro under en ceremoni i oktober 2019 i presidentpalatset i Brasília, gällande ett nytt jordbruksprogram. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/AP/TT

Bolsonaro: Lögn att Amazonas brinner

Brasiliens president Jair Bolsonaro påstår att det är en lögn att omfattande bränder rasar i Amazonas regnskog, trots uppgifter från brasilianska myndigheter om att antalet bränder ökar.

Bolsonaro har fått kritik från omvärlden för att inte ha tagit bränderna och den ökande skövlingen av Amazonas på allvar – kritik som han bemötte under ett videomöte med representanter för andra länder där Amazonas breder ut sig.

– Tropisk regnskog börjar inte brinna. Så den här berättelsen om att Amazonas brinner är en lögn, och vi måste bekämpa den med korrekta siffror, sade Bolsonaro.

Den senaste satellitdatan från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (Inpe) visar att antalet bränder i brasilianska Amazonas ökade med 28 procent förra månaden, jämfört med juli 2019, till 6 803. Enligt experter är en stor del av bränderna anlagda för att bereda väg för illegalt jordbruk. Med den årliga torrperioden i antågande befarar experter att än fler bränder kan bryta ut framöver.

Bolsonaro har fått kritik för att han förespråkar att skyddade områden i Amazonas ska öppnas upp för gruvdrift och jordbruk. Presidenten har dock också vidtagit åtgärder mot den illegala skövlingen. Han har bland annat satt in armén för att skydda skog.

– Vi gör stora, enorma insatser för att bekämpa bränderna och skövlingen. Men trots det får vi kritik, sade han under videomötet på tisdagen lokal tid.