Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serber i Kosovo demonstrerar under onsdagen i Mitrovica mot förslaget att tvinga dem att byta registreringsskyltar.
Serber i Kosovo demonstrerar under onsdagen i Mitrovica mot förslaget att tvinga dem att byta registreringsskyltar. Bild: Bojan Slavkovic/AP/TT

Avtal klart i nummerplåtskrisen

Konflikten om registreringsskyltar mellan Kosovo och Serbien ser ut att kunna nå en lösning, uppger EU:s utrikeschef på Twitter.

"Vi har ett avtal!" skriver Josep Borrell och fortsätter: "Väldigt glad över att kunna meddela att chefsförhandlarna för Kosovo och Serbien under överseende av EU har kommit överens om åtgärder för att undvika ytterligare upptrappning och att fullt ut koncentrera sig på att normalisera relationen."

Bakgrunden är Kosovos beslut att runt 10 000 kosovoserber med serbiska registreringsskyltar måste byta ut dem till april, annars väntar i värsta fall körförbud, vilket vållat kraftiga protester och demonstrationer. Så sent som under onsdagen hölls en stor manifestation i Mitrovica.

Vidare konflikt ser nu ut att kunna undvikas, men ännu finns inga detaljer om avtalet, som ska diskuteras vidare.

Borrell kallade i måndags till sig Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti i ett försök att lösa tvisten, men misslyckades då.