Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mohammed Said al-Sahaf, senare mer känd som "Bagdad-Bob", misstänktes för inblandning i ett mord i Stockholm. Arkivbild.

Avlyssning vardagsmat och lönnmord rutin

En man går in på ett konsulat och kommer aldrig ut igen. Övervakningsfilmer försvinner, men konsulatet är avlyssnat och det ska finnas inspelade bevis för att ett mord begåtts. Det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi låter som en spionthriller, men är inte unikt.

Så kallade utomrättsliga avrättningar har varit i det närmaste rutinmässiga under långa perioder, till exempel under militärdiktaturerna i latin- och Centralamerika, berättar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. De kan antingen utföras i det fördolda av polis och säkerhetstjänst, eller helt öppet – för att skrämma oppositionella, avhoppare eller andra.

Hans Brun, analytiker vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorstudier (CATS) vid Försvarshögskolan, tror att Saudiarabien tagit med uppmärksamheten kring det misstänka mordet på Jamal Khashoggi i beräkningen.

- Den saudiska säkerhetsapparaten är inte dum. Det här är en signal man skickar ut – "var inte för kritisk".

Avlyssning vanligt

Att Turkiet säger sig ha både ljud- och videoinspelningar som bevis för att ett mord begåtts förvånar honom inte. Det är inte ovanligt att ett konsulat är avlyssnat.

- Avlyssning av diplomatiska inrättningar är snarare regel än undantag i vissa länder. Det är något man utgår från.

Fallet Jamal Khashoggi skiljer sig något från andra mord på oppositionella, skriver Wilhelm Agrell i ett mejl till TT.

"Det ägde rum i ett annat land, dokumenterades och drabbade en person med kontakter och nätverk som kunde mobilisera en medial och politisk reaktion av tillräcklig omfattning så att det hela inte bara kunde tystas ner eller begravas i förnekanden."

Även i Sverige

Att regeringar beordrar mord på medborgare i utlandet tillhör inte vanligheterna, men har förekommit, även i Sverige. I mars 1985 styckmördades den avhoppade irakiske agenten Majid Husein i Stockholm och polisen misstänker att ambassaden skötte kontakterna med mördarna. Ambassadör i Sverige var från augusti 1985 Mohammed Said al-Sahaf, senare mer känd som "Bagdad-Bob", Saddams Husseins informationsminister. Efter Saddam Husseins fall polisanmäldes han för inblandning i mordet på Majid Husein och ytterligare ett mord.