Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minst 136 personer dödades i massakern i byn Ogossagou. Här är delar av förödelsen på en bild tagen dagen efter.

Antalet döda stiger efter massaker i Mali

Malis president Ibrahim Boubacar Keita lovade att säkerheten i landet ska förbättras, vid ett besök i byn Ogossagou där antalet döda i helgens massaker har stigit till 160. I den delvis nedbrända byn ligger kvarlevor utspridda på marken, enligt vittnesmål.

I ett tal riktade sig Keita till landets nye militäre befälhavare Aboulaye Coulibaly, som tillsattes på söndagen sedan föregångaren sparkats med anledning av massakern.

- Vi behöver säkerhet här, detta är ditt uppdrag, sade president Keita i sitt framträdande.

- Rättvisa kommer att skipas.

"De dödade bebisar"

Det var tidigt på lördagsmorgonen som byn attackerades av en grupp beväpnad med skjutvapen och macheteknivar. Två dagar senare fortsätter antalet bekräftade dödsfall att stiga.

- Det nya antalet är 160 döda och det kommer sannolikt att bli ännu högre, säger den lokala myndighetsföreträdaren Amadou Diallo.

En icke namngiven källa inom den maliska militären uppger samma sak.

Nyhetsbyrån AFP:s utsände rapporterar att många hem i byn bränts ned och att döda kroppar ligger utströdda i sanden mellan husen. Många som dödades var kvinnor och barn, uppger myndighetskällor för AFP.

75-årige Ali Diallo, som överlevde attacken, säger att han aldrig har sett något liknande.

- De kom, de sköt människor, de brände ned hem, de dödade bebisar, säger han.

Dödsoffren hör till den i huvudsak muslimska folkgruppen fulani. Gärningsmännen misstänks höra till en annan folkgrupp, dogon, och massakern beskrevs tidigt som etniskt motiverad.

Grupp mot grupp

I takt med att det jihadistiska hotet i Sahelregionen kryper söderut mot centrala Mali har spänningarna mellan rivaliserande folkgrupper tilltagit. I dogongruppen har det bildats väpnade organisationer som tagit på sig ansvar för att skydda sin egen grupp.

Förra året dödades runt 500 civila i våldsamheter mellan dogon och fulani, och fulani och gruppen bambara, enligt FN:s beräkningar. I januari dödades 37 personer i en fulaniby inte långt från Ogossagou, där gärningsmännen pekas ut som dogon.

På söndagen, i samband med att president Keita sparkade flera av landets militära överhuvuden, upplöstes en av de största väpnade dogonmiliserna.

"Medlemskap varierar"

Men här finns stora svårigheter när det ska medlas och skipas rättvisa, enligt Aurélien Tobie, fredsforskningsinstitutet Sipris expert i frågor som rör Sahelregionen. Detta då det är svårt att urskilja vem som är med i en väpnad grupp, vem som är jihadist eller vem som är fiende till vem.

- Alla är beväpnade, men medlemskap i en grupp eller en annan varierar utifrån personliga, familje- eller samhälleliga intressen, eller beroende på omständigheter, säger Tobie.

Fatou Bensouda, åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC), fördömer massakern och uppmanar alla parter från att avstå ytterligare våld. Hon vill se "utredning och lagföring av de som deltog i eller på andra sätt bidrog till vad som tycks vara avskyvärda brott", som enligt henne kan falla under ICC:s domsrätt.