Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev höjer tonen mot Frankrike. Arkivbild.
Azerbajdzjans president Ilham Aliyev höjer tonen mot Frankrike. Arkivbild. Bild: Uzbekistans presidentstab via AP/TT

Anklagar Frankrike: "Risk för nytt krig"

Frankrike trappar upp risken för ett nytt krig i Kaukasien när landet ger militärt stöd till Armenien, larmar Armeniens ärkefiende Azerbajdzjan.

"Frankrike för en militaristisk politik genom att väpna Armenien, uppmuntra revanschistiska krafter i Armenien och lägga grunden för att nya krig ska kunna provoceras fram i vår region", meddelar Azerbajdzjans auktoritäre president Ilham Aliyev i ett uttalande som läses upp av en talesperson i Baku.

Azerbajdzjan tog kontroll över den sedan länge omtvistade utbrytarregionen Nagorno-Karabach i en blixtoffensiv i september. Majoriteten av invånarna där var etniska armenier som länge hade kontrollerat området med stöd från Armenien, även om det formellt låg inom Azerbajdzjans gränser. Fler än 100 000 människor fördrevs av offensiven och Armenien larmar om att det var etnisk rensning.

Frankrike har under de senaste veckorna skickat militärt materiel och fordon till Armenien genom Georgien.

Azerbajdzjan har samtidigt ett stort intresse för den så kallade Zangezur-korridoren, en landremsa som löper över armenisk mark och förbinder Azerbajdzjan med exklaven Nachitjevan. Det väcker armeniska farhågor om att landet förbereder en regelrätt invasion.

Ländernas respektive ledare har träffats vid flera tillfällen under hösten, då primärt EU och USA har försökt medla. Men Azerbajdzjan har ställt in sin närvaro vid de senaste tillfällena och anklagat västländerna för att stå alltför mycket på Armeniens sida.

Uppdelade länder. Azerbajdzjans formella gränsdragning omfattar även Nachitjevan, som ligger på andra sidan Armenien. Omstridda Nagorno-Karabach har under lång tid styrts av etniska armenier, inom Azerbajdzjans gränser.
Uppdelade länder. Azerbajdzjans formella gränsdragning omfattar även Nachitjevan, som ligger på andra sidan Armenien. Omstridda Nagorno-Karabach har under lång tid styrts av etniska armenier, inom Azerbajdzjans gränser. Bild: Johan Hallnäs/TT