Statskontrollerad tv visar en militärparad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang i februari i år. Arkivbild.
Statskontrollerad tv visar en militärparad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang i februari i år. Arkivbild.

Analytiker: Nordkorea inte berett att nedrusta

Vägen till ett fredssamtal på Koreahalvön är full av fallgropar. Det stora problemet är att Vita huset inte inser att Nordkorea sannolikt vill behålla sitt nukleära program, anser statsvetaren Chris Galdieri vid Saint Anselm College i New Hampshire.

ANNONS
|

- Man hör regeringsföreträdare säga att Nordkorea kommer att ge upp sitt nukleära program mot ekonomiskt stöd. Men det är ju precis ett sådant avtal som USA har dragit sig ur med Iran. Varför skulle något annat land vilja gå in i ett sådant, resonerar han och lägger till att ett Nordkorea med kärnvapen har ett mycket bättre förhandlingsläge.

ANNONS

I Pyongyang pyntas fortfarande lyktstolpar med planscher där Vita huset träffas av kärnvapenrobotar. Det berättar Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD), som besökte Nordkorea för några veckor sedan.

- Det tyder på att förtroendet mellan parterna är väldigt lågt, säger han.

"Kräver handling"

För Nordkorea kommer det därför inte att räcka med att USA:s president Donald Trump lovar något, utan det kommer att krävas någon sorts faktiskt handling för att landet ska börja nedrusta sitt kärnvapenprogram, tror Swanström.

Chris Galdieri säger att Trump kan ha lovat för mycket när det gäller en lösning vad gäller Nordkorea. Samtidigt är hans utrikesdepartement urholkat av många vakanser. För att rädda sitt ansikte kan det bli så att han accepterar en för USA dålig "deal" vid toppmötet – om det nu över huvud taget blir av.

- Han har spelat upp mötet som Trumperans triumf. Blir det inte så lär han snabbt gå tillbaka till att twittra om Kim Jong-Un som "raketmannen" och försöka få folk att glömma.

ANNONS

Säkerheten det viktiga

Att Nordkorea nu skärper tonen igen och ställer in ett möte med Sydkorea, samt hoten om att ställa in det planerade toppmötet med Donald Trump, sker i ljuset av militärövningarna som Sydkorea och USA nu genomför tillsammans, och är inte helt oväntat, tycker Niklas Swanström.

- Det är en markering från Nordkoreas sida att det inte är ekonomin som är det viktiga. Jag tror också personligen att man överdriver effekterna av sanktionerna. De påverkar, men det är inte de som tvingar Nordkorea till något förhandlingsbord. Nordkorea visar helt enkelt att den stora frågan är säkerhet, normalisering av relationerna och ett fredsavtal, säger han.

Bakslag att vänta

Enligt Swanström är vägen mot ett fredsavtal fylld av fallgropar och bakslag är att vänta. Däremot tror han fortfarande att toppmötet blir av.

- Båda ledarna har lagt in så mycket personlig prestige i det här så att det finns en god sannolikhet att planeringen fortsätter. Men det är å andra sidan inte alls omöjligt att det fallerar, säger Swanström.

ANNONS

Swanström gissar dock att toppmötet, om det nu blir av, blir ganska substanslöst, även om det kommer att framställas som det "bästa mötet någonsin" från Trumps håll.

TT

ANNONS