Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som i våras gavs utökad makt genom en folkomröstning, har efter kuppförsöket för ett år sedan slagit ner hårt mot oppositionen och den fria pressen.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som i våras gavs utökad makt genom en folkomröstning, har efter kuppförsöket för ett år sedan slagit ner hårt mot oppositionen och den fria pressen.

Amnestychef och svensk förhörs i Turkiet

Förhöret med den svenske medborgaren som sitter gripen i Turkiet, tillsammans med bland andra Amnestys Turkietchef, har skjutits fram till senare under dagen. Totalt tio människorättsförsvarare ska förhöras i dag i Istanbul. Gripandet är ett angrepp mot människorättsorganisationer, anser Amnesty International.

ANNONS
|

Förhandlingarna skulle ha inletts vid 09-tiden svensk tid, men har skjutits fram till klockan 13 svensk tid i dag.

- Vi följer detta väldigt nära eftersom det är en oerhört allvarlig fråga för Amnesty och människorättsrörelsen generellt. Men vi kan nog inte vara säkra på att vi får ett besked i dag, om de blir åtalade eller släppta, säger Brittis Edman, policychef på Amnesty Sverige.

ANNONS

"Väpnad terrororganisation"

Gruppen greps den 5 juli under en konferens på ön Büyükada nära Istanbul. I förra veckan meddelade en turkisk domstol att häktningen förlängts till den 18 juli. Några formella anklagelser har ännu inte riktats mot de tio, men enligt Amnesty Sverige ska de utredas för medlemskap i "väpnad terrororganisation".

Enligt debattören Kurdo Baksi, som följt ärendet, ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med G20-mötet nyligen ha kallat mötet där de tio greps för en fortsättning på förra sommarens kuppförsök.

Svenska Amnesty anser att gripandena är helt ogrundade och politiskt motiverade.

"Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet", skriver organisationen i ett uttalande.

Oklart om de släpps fria

En advokat som försvarar några av de gripna ska till tidningen Bianet ha sagt att han har gott hopp om att de ska släppas fria, eftersom det inte finns några bevis för att de har begått brott.

Enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare på konferensen. Detta tillsammans med en tysk medborgare som också finns bland de frihetsberövade.

TT

Bakgrund: Gripandena i Turkiet

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydöster om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Elva personer greps: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren. Enligt Amnesty Sverige sitter åtminstone tio personer kvarhållna.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, och enligt svenska Amnesty deltog den svenska medborgaren som utbildare.

De gripna på ön utreds för misstankar om medlemskap i "väpnad terrororganisation" enligt Amnesty.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kiliç, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

ANNONS