Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.
Japans premiärminister Shinzo Abe. Arkivbild.

Abe redo att möta Nordkorea

Japans premiärminister Shinzo Abe har under hela sin karriär förespråkat en hård linje mot Nordkorea. Nu är han redo att börja om på ny kula, och möta den nordkoreanske ledaren.

ANNONS
|

Japans premiärminister Shinzo Abes nya inställning kommer i kölvattnet av mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un tidigare i år. Inför FN:s generalförsamling sade Abe att han är villig att "börja om på ny kula" genom ett toppmöte med den nordkoreanske ledaren – med förutsättningen att Kim också visar att han är redo. Om mötet blir av så ska det handla om de japaner som kidnappats av Nordkorea, sade Abe.

- Jag är villig att bryta den ömsesidiga misstron med Nordkorea, få en nystart och träffas ansikte mot ansikte med Kim Jong-Un. Men om vi möts, så måste det vara för att hitta en lösning på kidnappningsfrågan, sade han.

ANNONS

Under 1970- och 1980-talen kidnappades flera japanska medborgare av Nordkorea för att kunna lära regimens spioner om det japanska språket och kulturen.

År 2002 reste Japans dåvarande premiärminister Junichiro Koizumi till Pyongyang för att, precis som Abe, försöka tina upp relationen de två länderna emellan. Men Kims pappa Kim Jong Il sade då att samtliga kidnappningsoffer var döda. Ett påstående som inte köptes av offrens familjer och andra representanter.

TT-AFP

Fakta: Nordkoreas kidnappning av japaner

Nordkorea medgav 2002 att landet kidnappat 13 japanska medborgare under 1970- och 1980-talen. Fem av dem har återvänt till Japan, där det misstänkts att ytterligare hundratals medborgare tagits av Nordkorea. Anhöriga till kidnappningsoffren kräver att diktatorn Kim Jong-Un ställs inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Att de inte får veta vad som hänt familjemedlemmarna är ett brott mot mänskliga rättigheter, anser de anhöriga.

Källa: Reuters

ANNONS