Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kevin Kühnert, ordförande för tyska Socialdemokraternas ungdomsförbund Jusos, vid ett kampanjmöte i Hamburg.

28-åringen som kan sätta stopp för Merkel

En partiledning som famlar i mörkret, opinionssiffror i fritt fall, och en ung rebell som har tröttnat på att hans parti går i Angela Merkels ledband. I helgen står det klart om den 28-årige socialdemokraten Kevin Kühnert lyckas stoppa Merkels koalitionsplaner – och möjligen framkalla ett nyval i Tyskland.

Pingisborden har rullats undan för att ge rum åt publiken. Ett knappt hundratal tappra har trotsat rysskylan och kommit till fritidsgården i Hamburgförorten Hummelsbüttel för att lyssna på Kevin Kühnert. Den 28-årige ordföranden i Socialdemokraternas ungdomsförbund Jusos är på turné för att övertala sina partikamrater att rösta nej till ett nytt regeringssamarbete med Angela Merkels kristdemokrater (CDU).

Sedan en tid tillbaka är Kühnert mannen på alla tyskars läppar. Eller ja – pojken, om man lyssnar på CDU-toppen, där han sägs gå under namnet "den lille Kevin".

Kampanjmötet i Hummelsbüttel är det tjugofjärde på två och en halv vecka.

- Vill man ha en hobby som inte tar på krafterna ska man hålla sig borta från politiken, säger han till TT:s utsände.

Turbulent i toppen

Sedan det historiskt dåliga valresultatet i höstas har Socialdemokraterna (SPD) varit ett parti i kris. Martin Schulz lämnade ordförandeposten under buller och bång, och nu styr Hamburgborgmästaren Olaf Scholz i väntan på kongressen i april, då gruppledaren Andrea Nahles väntas väljas till partiledare.

Scholz och Nahles åker precis som Kühnert landet runt och kampanjar, men för en ny regering under Merkel – en 180-gradersvändning från valnatten, då en samstämmig SPD-ledning lovade att gå i opposition.

- Beskedet på valkvällen var väldigt tydligt. Och det fanns goda skäl till det. Valresultatet var vårt sämsta någonsin, koalitionen hade helt uppenbart röstats bort, och på den punkten har inget förändrats. Även i det nya koalitionsfördraget ser vi att det inte finns några svar på framtidens frågor, säger Kühnert.

På söndag tillkännages resultatet av den omröstning där SPD:s nära en halv miljon medlemmar fått säga sitt om uppgörelsen som förhandlats fram av Merkels kristdemokratiska union och Socialdemokraterna. Till dess håller Tyskland andan. Blir det nej har Merkel möjligheten att bilda en minoritetsregering, något hon själv har avfärdat, annars står ett nyval för dörren.

Vill se ny riktning

Blir det däremot ja väntar ytterligare en mandatperiod av realpolitiska kompromisser, vilket Kühnert inte kan acceptera, förklarar han.

De flesta mötesbesökare tycks hålla med honom, men då och då kommer någon med en ilsken invändning, som en herre som är upprörd över den prislapp som ännu ett val skulle föra med sig. Men demokrati måste få kosta, säger Kühnert. Dessutom är det inte säkert att det blir något nyval.

- Under de här åren med en stor koalition har många människor fått intrycket att det inte finns någon riktig skillnad i åsikter mellan de traditionella partierna. Nu kräver vi att partiet utvecklar en egen idé om vart vi är på väg. Om vi lyckas med det har vi gjort demokratin i Tyskland en stor tjänst.

TT: Ni har fått igenom er politik på en mängd områden i koalitionsuppgörelsen. Dessutom har ni lagt vantarna på finansdepartementet. Räcker inte det?

- Titta bara på de senaste fyra åren. SPD fick igenom sin politik på flera områden och de flesta bedömare anser att partiet dominerade regeringen. Trots det fick vi 20,5 procent i valet. Folk vill ha mer än bara enskilda åtgärder, de förväntar sig stora genombrott inom fördelningspolitik, digitalisering, miljöpolitik... Vi måste hitta svar på de frågorna.

"Måste säkra existensen"

Tillbaka i lokalen har syret börjat ta slut, och frågerundan går mot sitt slut när en äldre man ställer sig upp och tar till orda. Han har röstat ja till "GroKo" (grosse Koalition), som storkoalitionen kallas, han tycker att partiet måste köpa sig tid. I opinionsmätningarna är SPD nästan nere på samma nivå som högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, och ett nyval i det här läget vore katastrofalt, säger han.

Kühnert tänker efter innan han greppar mikrofonen för att svara.

- På kort sikt stämmer det, i opposition kan vi inte bedriva socialdemokratisk politik. Men vi måste hitta ett sätt att säkra partiets existens på längre sikt än en mandatperiod. Kanske måste vi gå i opposition för att kunna bli starka igen, säger han.