Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliser utanför Robb Elementary School.
Poliser utanför Robb Elementary School. Bild: Dario Lopez-Mills/AP/TT

18 barn döda i skolskjutning i Texas

Minst 18 barn och en lärare har skjutits till döds i samband med en skolskjutning i Uvalde i amerikanska Texas.
– Det är en fruktansvärd tragedi som inte kan tolereras, säger guvernören Greg Abbot.
Landets president Joe Biden har beordrat att flaggor ska sänkas på halv stång över hela landet.

USA skakas av ytterligare en skolskjutning, den värsta på flera år. En 18-åring som pekas ut som gärningsman ska först ha skjutit sin farmor eller mormor, sedan tagit sig till Robb Elementary School i Uvalde i Texas där han öppnat eld mot skolbarnen och vuxna.

– Utredningen visar att gärningsmannen agerat ensam under det här avskyvärda dådet, säger polischefen Pete Arredondo vid en kort presskonferens där han inte tog några frågor från journalisterna.

Senare under kvällen uppdaterades dödssiffrorna till 18 döda barn. Därutöver har minst tre vuxna dödats; en lärare, gärningsmannen och hans mormor eller farmor. Flera personer har också förts till sjukhus. En tioårig flicka och en 66-årig kvinna vårdades med livshotande skador på University Health, uppgav universitetssjukhuset på Twitter.

Halv stång

President Joe Biden beordrade flaggorna sänkta till halv stång på alla offentliga byggnader, militärbaser och flottfartyg i USA.

Skjutningen inträffade på en grundskola på tisdagen. Den misstänkte 18-årige gärningsmannen dödades i skjutningen. Guvernör Greg Abbott uppger att den beväpnade mannen gick in i skolan med en pistol, och möjligen ett gevär, och öppnade eld.

Enligt The New York Times går det drygt 500 skolbarn på Robb Elementary School, den övervägande majoriteten är av latinamerikanskt ursprung och de flesta är ekonomiskt missgynnade. Enligt Arredondo går elever i årskurs två–fyra på skolan, vilket normalt innebär en ålder på sju till tio år.

Kräver vapenreformer

Uvalde är ett litet samhälle med omkring 16 000 invånare som ligger omkring 10 mil från den mexikanska gränsen.

"Återigen har vapenvåld tvingat sig in i våra skolor, och lämnar inget efter sig förutom förödelse, trauma och tragedi", skriver organisationen Everytown, som arbetar för ett slut på vapenvåldet, på Twitter.

Kongresspolitikern Joaquin Castro beskriver på Twitter Uvalde som ett underbart, tätt sammanknutet samhälle väster om hans hemstad San Antonio.

"Det här är en förälders värsta mardröm. Vi behöver vapenreformer nu", skriver han.

Rätten att bära vapen är dock minst sagt polariserande i USA, där röster samtidigt höjs på att fler bör bära vapen för att skydda skolbarn.

Fakta: Tidigare skottdåd i skolor i USA

Några andra uppmärksammade skolskjutningar i USA:

I maj 2019 dödades två personer i en skjutning vid University of North Carolina i Charlotte.

I maj 2018 sköts tio personer ihjäl på en gymnasieskola i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas.

I februari 2018 dödades 17 människor i en masskjutning på en skola i Parkland i Florida.

I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i New Mexico till döds. Även gärningspersonen dödades.

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i Washington i nordväst. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

I december 2012 trängde sig 20-årige Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 studenter och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.