Förödelse efter flygangreppet mot staden al-Atarib i västra Aleppoprovinsen. BIlden är tagen av en lokal aktivistgrupp.
Förödelse efter flygangreppet mot staden al-Atarib i västra Aleppoprovinsen. BIlden är tagen av en lokal aktivistgrupp.

Över 50 döda i flygbombning av syrisk marknad

Minst 53 människor, flera av dem barn, har dödats i flygbombningar i västra Aleppoprovinsen i Syrien. Flygangreppet inträffade i staden al-Atarib vid gränsen mot den rebellkontrollerade Idlibprovinsen. Samtidigt fortsätter striderna mot IS i östra Syrien.

ANNONS
|

Flera av bomberna slog ned på en marknad, och många av dödsoffren var civila. Tiotals människor skadades i angreppet, som inträffade i en av de så kallade nedtrappningszonerna, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Det står inte klart om det var syriska eller ryska stridsflygplan som stod bakom flygangreppet.

De så kallade nedtrappningszonerna i Syrien har tillkommit efter en överenskommelse mellan regimen, Ryssland, Iran och Turkiet. Den aktuella zonen omfattar till större delen områden i provinsen Idlib.

Syftet med zonerna är att få stridigheterna att upphöra i de områden som omfattas av avtalet.

ANNONS

I östra Syrien har terrorrörelsen IS återtagit kontrollen över staden al-Bukamal, som ses som organisationens sista stora fäste i Syrien.

Iranstödda miliser, som tog över staden i förra veckan, blev tvungna att backa efter ett bakhåll, enligt flera källor. IS-soldater hade gömt sig i tunnlar i staden som de uppgavs ha förlorat i onsdags.

De senaste månaderna har jihadisterna förlorat lejonparten av det område de intog i en offensiv 2014 i Syrien och Irak.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om den rörelse som kallar sig Islamiska staten (IS) har tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

ANNONS