En covidsjuk man talar med vårdpersonal utanför ett sjukhus i Jammu i Indien.
En covidsjuk man talar med vårdpersonal utanför ett sjukhus i Jammu i Indien. Bild: Channi Anand/AP/TT

Över 4 000 döda med covid-19 – på ett dygn

Indien noterade ännu ett oönskat covidrekord på lördagen: Över 4 000 döda med covid-19 de senaste 24 timmarna. Allt fler delstater inför nu hårda nedstängningar.

ANNONS

Det innebär att totalt över 238 000 människor dött i det virussargade landet. Nästan 22 miljoner har testat positivt för sjukdomen.

Smittosiffrorna har skenat i Indien sedan i mars och sjukvården har gått på knäna. Regeringen har de senaste veckorna vädjat om hjälp från omvärlden och fått sändningar med syrgas och respiratorer. Läget uppges nu ha stabiliserat sig i storstäder som New Delhi och Bombay (Mumbai), medan smittspridningen ökar i de södra delarna av Indien samt på landsbygden.

Jättelandet, med över 1,3 miljarder invånare, har inte beslutat om någon nationell nedstängning, likt den månadslånga som ägde rum förra våren. Däremot har runt hälften av delstaterna på eget bevåg infört hårda nedstängningar, och fler är på väg.

ANNONS

Exempelvis stänger sydindiska Karnataka ned från måndagen och två veckor framåt.

– Rörelsefriheten kommer att begränsas under den här perioden. Det kommer finnas ett fönster på fyra timmar, mellan 06 och 10 på morgonen, så att människor kan göra nödvändiga inköp, säger chefsministern Bookanakere Siddalingappa Yediyurappa till dagstidningen The Indian Express.

ANNONS