Flyganfall. En ryskt stridsflygplan av typ Su-24M under ett attackuppdrag i Syrien, enligt det ryska försvarsministeriet.
Flyganfall. En ryskt stridsflygplan av typ Su-24M under ett attackuppdrag i Syrien, enligt det ryska försvarsministeriet.

”Ökad rysk aktivitet på marken”

En rysk toppolitiker öppnar för att Ryssland utvidgar flygangreppen till Irak. Samtidigt kommer rapporter om ökad rysk aktivitet på marken i Syrien. Turkiet varnar för att ytterligare tre miljoner syrier kan fly till EU.

ANNONS
|

Den syriska arabiska nyhetsbyrån, Sana, rapporterade i går om att ryska och syriska stridsplan angrep IS-mål i den moderna delen av staden Palmyra, känd för sina världsarvsklassade antika lämningar. Sedan i maj är staden ockuperad av Islamista staten, IS, och oersättliga ruiner förstörda.

Vid de rysk-syriska bombräderna ska 20 bepansrade fordon, tre ammunitionsdepåer och tre avskjutningsramper för raketer ha träffats. Uppgiften kommer från, heter det, anonyma militära källor.

De ryska flyganfallen i Syrien inleddes för en vecka sedan det ryska parlamentets överhus, federationsrådet, gett president Vladimir Putin grönt ljus. Nu säger federationsrådets talman Valentina Matviyenko, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass, att hon tror att Ryssland kommer att överväga att delta i en flygoperation även i Irak, om en officiell begäran kommer från Bagdad.

ANNONS

Hittills deltar ett 50-tal ryska stridsflygplan och helkoptrar från baser i Syrien. Även tung rysk militär materiel ska finnas på plats jämte marinsoldater, specialförband och underhållspersonal. Amerikanska militära källor talar om att ryssarna trappar upp sina markaktiviteter

Under helgen kränkte ryskt stridsflyg turkiskt luftrum vid två tillfällen. Det bekräftade Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i går.

–Det är oacceptabelt, sa han och tillade:

–Underrättelser som vi har mottagit ger mig anledning att säga att det ser inte ut som en olyckshändelse.

Jens Stoltenberg tvivlade också på att Ryssland bara angriper grupper som tillhör terroristorganisationen IS, utan även den syriska oppositionen och civila.

Han diskuterade läget i Syrien med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i New York förra veckan. Han uppmanade Ryssland att spela en konstruktiv och samarbetande roll i kampen mot IS, och sträva mot en förhandlad politisk lösning på konflikten.

President Barack Obama har nu ställt sig bakom fortsatt stöd till de syriska kurderna och den arab-syriska oppositionen som ett led i strategin att sätta press på IS från norr och stärka gränsen.

Enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som hänvisar till turkiska beräkningar, kan ytterligare tre miljoner syriska flyktingar söka sig mot EU från Aleppo och dess grannskap i norra Syrien..Redan finns omkring 2 miljoner syriska flyktingar i Turkiet.

ANNONS

Även i går störde en Mig-29 turkiska stridsplan längs gränsen Syrien-Turkiet, meddelar Turkiets försvar enligt Reuters.

Det kan därmed vara fråga om en tredje rysk kränkning på lika många dagar, efter ett flygintrång i lördags och en händelse med en Mig-29 i söndags.

I måndagens incident ska det ha handlat om åtta turkiska F-16 som på patrull stördes av en Mig-29 med okänd nationalitet.

Turkiet har protesterat, och efter den första kränkningen förklarade landets utrikesminister att Ryssland bär ansvar för de oönskade händelser som kan bli följder om luftrummet kränks ytterligare.

Förklaringen till den första kränkningen var, hette det, ett misstag.

ANNONS