Israels premiärminister Benjamin Netanyahu röstar tillsammans med sin hustru Sarah i en vallokal i Jerusalem-
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu röstar tillsammans med sin hustru Sarah i en vallokal i Jerusalem- Bild: Heidi Levine/AP/TT

Ökad press på samlingsregering i Israel

Valet i Israel verkar inte leda till en tydlig regeringsmajoritet. Osäkerheten ökar pressen på de två stora partierna att bilda en samlingsregering, bedömer Mellanösternkännaren Anders Persson.
– Frågan är om det blir med eller utan Benjamin Netanyahu, säger han.

ANNONS

Varken premiärminister Benjamin Netanyahus högerblock eller utmanaren Benny Gantz Blåvita alliansen ser enligt vallokalsundersökningarna ut att ha säkrat någon regeringsmajoritet.

– Sedan vet man aldrig om det har skett överenskommelser eller uppgörelser i det tysta. Det kan ju vara så att någon drar en kanin ur hatten i morgon och säger: Här är min regering, säger Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Han varnar också för att dra alltför stora växlar på vallokalsundersökningarna, som spretade en del vid valet i våras.

Att valet ser ut att resultera i fortsatt osäkerhet ökar chanserna för en samlingsregering, tror han. Men det finns stora problem med en sådan.

ANNONS

– Många av dem i Gantz parti har lämnat Likud för att de inte vill ha med Netanyahu att göra Samtidigt vet vi att i all poltik är det en diskussion innan valet och en efteråt. Man kan också tänka sig andra typer av oheliga allianser.

Lieberman kungamakare

Det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu, lett av Avigdor Lieberman, ser ut att gå stärkt ur nyvalet och han pekas av många ut som kungamakare när regeringsförhandlingarna tar vid. Lieberman uttalade sig på valkvällen för en bred samlingsregering med hans eget parti och de två stora.

– Men det kan vara så att han spelat sin hand för hårt. Man kan mycket väl tänka sig en samlingsregering utan honom. De två stora partierna har av allt att döma mandat att klara det, säger Anders Persson.

Han tror inte att Benjamin Netanyahu kommer att avgå, även om han går försvagad ur valet.

– Nej det tror jag absolut inte. Det handlar ju inte bara om hans politiska överlevnad. Det handlar också om han ska kunna hålla sig utanför fängelset, säger statsvetaren och pekar på korruptionsanklagelserna som hänger över premiärministern.

Trängd Netanyahu

Inte heller Isabell Schierenbeck, Israelkännare och professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet, tror att Netanyahu kastar in handduken.

ANNONS

– Jag tror inte att han kommer att avgå nu men han har varit påtagligt trängd, säger Isabell Schierenbeck som just kommit tillbaka från Israel där hon har följt valrörelsen.

Hon pekar på att anrika Likudfamiljer har övergett partiet.

– Det är förändringar på gång i Likud, men många jag har talat med har åsikten att han sitter detta valet ut. De petar inte honom nu, men förr eller senare kommer han att behöva gå.

Isabell Schierenbeck säger att det var väntat att valet skulle bli jämnt mellan de två stora partierna. Nu är den stora frågan hur det går för småpartierna, vilka som kommer över spärren till knesset.

– Det avgör vilken koalition som kan byggas och vem som kan anses ha störst möjlighet att bygga den.

Isabell Schierenbeck beklagar att Israel nu ser ut att stå inför en utdragen regeringsbildning.

– Det är ett olyckligt resultat, inte minst med tanke på hur det ser ut runt Israel.

Britt-Marie Seibold/TT

ANNONS