Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och gruppledaren Volker Kauder. Arkivbild.

Ännu ingen lösning på tysk asylstrid

Migrationspolitiken fortsätter att splittra den tyska regeringen. Pressen på förbundskansler Angela Merkel finns kvar inför EU-toppmötet i veckan.

Trots nattliga samtal lyckades inte de tyska koalitionspartierna komma överens om migrationspolitiken.

- Det här är ingen liten fråga, utan något centralt och viktigt. Vi måste prata med varandra, säger Volker Kauder, gruppledare i förbundsdagen för regeringspartiet CDU, i tysk tv.

Regeringssamarbetet är ansträngt av oenigheten mellan CDU och systerpartiet CSU om migrationspolitiken. För att bryta dödläget kallade koalitionspartnern SPD till nya samtal – men krisen, som hotar Angela Merkels tre månader gamla regering, kunde inte avstyras.

- Situationen är väldigt spänd i alla frågor, inklusive migrationspolitiken. Det är otillfredsställande att vi står still denna vecka och det är oklart vad som kommer att hända, säger SPD-ledaren Andrea Nahles.

På frågan om hon förbereder sig på nyval, svarar hon:

- Det vet jag inte än. Jag säger helt ärligt, att det måste vi avvakta.

CSU utmanar Merkel och vill att Tyskland ska avvisa asylsökande som registrerats i andra EU-länder redan vid gränsen. Merkel vill ha en europeisk lösning för att undvika dominoeffekter i andra EU-länder. Frågan kommer upp på EU-toppmötet i veckan och Merkel ska också försöka komma överens bilateralt med berörda länder. Hennes deadline är den 1 juli.

CDU:s och CSU:s partiledningar ska utvärdera resultaten av Merkels ansträngningar på söndag. Och på måndag är det dags för nya möten mellan CDU, CSU och SPD.