Lastbilar fylls med minkkadaver vid Nørre Felding, nära Holstebro på västra Jylland, på torsdagen.
Lastbilar fylls med minkkadaver vid Nørre Felding, nära Holstebro på västra Jylland, på torsdagen. Bild: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix/TT

Äckeljobbet har börjat: "Det luktar död"

De första ruttnande minkarna har grävts upp ur massgravarna på Jylland. Totalt handlar det om miljontals kadaver, som grävdes ner i all hast i höstas på grund av oron för muterat coronavirus bland minkar.

ANNONS

På torsdagen inleddes provgrävningar, då minkar tas upp ur jorden och förs till förbränning, som pågår till och med lördag. Testdagarna anses nödvändiga eftersom man vid vissa av förbränningsanläggningarna inte har vana vid att bränna mink och att dessa därför kan behöva justeras.

– När man kommer in på området luktar det död, säger Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix utsände på platsen.

Stanken är dock inte så stark som befarat. Berg Pedersen var förberedd med näsproppar.

– De behövs inte alls, även om lukten ju inte är direkt behaglig.

"Tuffa veckor"

Om några veckor börjar uppgrävning i större skala av de minkar som finns i massgravar i två olika militärområden på Jylland. Eftersom djuren legat i jorden så länge ska det inte finnas någon risk för covidsmitta.

ANNONS

– Det här kan bli tuffa veckor för er som bor i området, sade Nikolaj Veje, chef på myndigheten Fødevarestyrelsen, vid ett möte med invånarna i Nørre Felding på Jylland tidigare i veckan.

Han inskärpte att invånarna kan räkna med stank och oljud då arbetet pågår under maj och juni och varnade för att grävarbetet även kan pågå nattetid.

Tio år

Kadavren grävs upp eftersom vätska från dem riskerar att läcka ut. Enligt myndigheterna handlar det inte om någon fara för dricksvattnet, men förorenat ytvatten kan rinna ut i sjöar och åar.

Nästa år planerar man att placera en reningsanläggning på platsen och den kan eventuellt behöva vara i drift under en tioårsperiod.

Även kring förbränningsanläggningarna får de som bor i närheten räkna med stank. En av anläggningarna finns i Lisbjerg norr om Århus.

"Måste hjälpa till"

– Det är inte en drömuppgift. Men det är en uppgift som vi alla måste hjälpa till att lösa, säger Bjarne Munk Jensen, vd vid det ansvariga bolaget Affaldvarme Aarhus, till danska TV2:s regionala nyhetsprogram.

Totalt avlivades cirka 15 miljoner minkar i Danmark förra året och merparten gick direkt till förbränning. Men eftersom förbränningsanläggningarna inte klarade av anstormningen grävdes cirka fyra miljoner döda minkar ner i stället.

ANNONS

Kringboende var redan från början oroliga för att läckage från massgravarna skulle förorena dricksvattnet och i december förra året kom en politisk majoritet i det danska folketinget överens om att minkarna skulle grävas upp ett halvår senare.

Minkarna grävdes ner i höstas. Bild från den 9 november.
Minkarna grävdes ner i höstas. Bild från den 9 november. Bild: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/AP/TT

Fakta: Fyra miljoner minkar

I november förra året grävdes cirka fyra miljoner minkar ner på två militärområden på Jylland. Nu ska de tas upp och förbrännas.

Cirka 15,4 miljoner minkar avlivades i november 2020 till följd av en muterad coronavariant som spreds bland mink.

Beslutet fattades av regeringen, eftersom det fanns en oro för att mutationen skulle vara motståndskraftig mot vaccin.

En del av kadavren brändes på en anläggning som brukar destruera döda djur från lantbruket. Andra brändes på förbränningsanläggningar.

Cirka fyra miljoner minkar grävdes ner i Nørre Felding vid Holstebro och Kølvrå vid Karup. Men de närboende protesterade och pekade på risk för förorening av grund- och dricksvatten.

Den 20 december beslutade en politisk majoritet att minkarna skulle grävas upp sex månader senare. Arbetet inleds under Kristi himmelfärdshelgen.

Totalt handlar det om mellan 10 500 och 15 000 ton död mink som ska grävas upp. Allt ska vara klart i mitten av juli.

Arbetet beräknas kosta minst motsvarande 109 miljoner svenska kronor.

Källor: Fødevareministeriet, Ritzau.

ANNONS