Demokraten och förre vicepresidenten Joe Biden och president Donald Trump. Arkivbild.
Demokraten och förre vicepresidenten Joe Biden och president Donald Trump. Arkivbild. Bild: AP/TT

Vita huset vägrar samarbeta med utredning

Vita huset stoppar EU-ambassadören Gordon Sondland från att vittna inom utredningen om en eventuell riksrättsprocess mot president Donald Trump – och meddelar att man inte tänker samarbeta alls.

ANNONS

Bara två timmar innan Sondland skulle träffa representanthusledamöter bakom stängda dörrar fick han order från utrikesdepartementet att inte gå dit.

Sondland hade frivilligt gått med på att vittna och flugit hem till USA från Europa för att göra det. Han meddelar via sin advokat att han står till förfogande om och när han får tillåtelse.

Tidigare har det framkommit att personal på USA:s ambassad i Kiev skickat meddelanden till Sondland som berör det beryktade samtalet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli där republikanen Trump ska ha bett om hjälp i syfte att svartmåla den demokratiske kandidaten Joe Biden inför nästa års presidentval.

ANNONS

Skickat ett brev"

President Trump skriver på Twitter att han "gärna" hade låtit Sondland vittna, men hävdar att denne hade blivit utsatt för en skenprocess, där "republikaners rättigheter dragits tillbaka och där sanna fakta inte släpps fram".

Vita huset slår fast att man inte på något vis kommer att samarbeta med en "grundlös, icke-konstitutionell" utredning. I ett brev till Demokraternas ledning i representanthuset målar en av Vita husets advokater upp det till en form av oacceptabel partipolitik.

Trump ges inget annat val än att vägra delta i en sådan utredning om han ska "kunna utföra sin plikt gentemot det amerikanska folket, konstitutionen, statsförvaltningen och alla framtida innehavare av presidentämbetet", står det i brevet.

Kontrar med stämning

Genom sitt agerande förhindrar presidenten kongressens arbete, konstaterar toppdemokraten Nancy Pelosi, som tog initiativ till utredningen om ett möjligt riksrättsförfarande.

Adam Schiff, demokratisk ordförande i representanthusets underrättelseutskott, säger att UD också har tillgång till den apparat som Gordon Sondland har använt för att skicka och ta emot mejl eller sms-meddelanden som har med Ukrainasaken att göra, men att man vägrar att ge kongressen tillgång till dem.

– Dessa meddelanden är också djupt relevanta för denna efterforskning och riksrättsutredningen, säger Schiff.

Det är tre utskott i representanthuset som vill fråga ut Sondland bakom stängda dörrar, och Adam Schiff dundrar vidare:

ANNONS

– Genom att förhindra oss från att höra detta vittne och få tillgång till dessa dokument vidtar presidenten och utrikesministern åtgärder som förhindrar oss från att få de fakta som behövs för att skydda nationens säkerhet.

Senare under tisdagen kom beskedet att demokraterna i representanthuset kommer att utfärda en stämning som ska tvinga Sondland att vittna.

Kallar in Giuliani

Samtidigt öppnar Lindsey Graham, republikansk ordförande i senatens justitieutskott, dörren för Trumps advokat Rudy Giuliani att vittna.

"Det är dags för senaten att utreda om korruption och andra oegentligheter som berör Ukraina", skriver Graham på Twitter.

Giuliani svarar, enligt The Washington Post, att han är "mycket intresserad" av att delta men att det först finns många juridiska frågor att överväga. Däremot klargör Giuliani att han absolut inte kommer att delta i representanthusets riksrättsutredning.

Giuliani har, utan att framlägga bevis, hävdat att Biden under sin tid som vicepresident tryckt på för att få en ukrainsk åklagare sparkad för att hindra en korruptionsutredning där hans son Hunter Biden var inblandad.

I förra veckan föreslog Trump också att Peking ska utreda Bidens affärsintressen i Kina. Men en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet svarar att Kina inte har någon önskan att lägga sig i amerikansk inrikespolitik.

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser", i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag.

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren (som har 435 ledamöter).

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade representanthuset inlett riksrättsprocessen men presidenten avgick 1974, innan den hann fullbordas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com

ANNONS