USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan (i mitten) anlände på måndagsmorgonen i Afghanistans huvudstad Kabul.
USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan (i mitten) anlände på måndagsmorgonen i Afghanistans huvudstad Kabul.

USA:s försvarsbas till Afghanistan

USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan anlände på måndagsmorgonen i Afghanistans huvudstad Kabul. Syftet med besöket är att stötta den afghanska regeringen i fredsförhandlingar med talibanerna.

ANNONS
|

Shanahan kommer att träffa president Ashraf Ghani, vars regering inte ingick i samtalen mellan amerikanska och talibanska tjänstemän i förra månaden, då man hoppades på ett genombrott i den 17-åriga konflikten.

Den amerikanska diplomat som ledde de samtalen har uttryckt hopp om att finna en överenskommelse före det afghanska presidentvalet som planeras i juli. President Donald Trump har även begärt ett slut på militärt engagemang från USA:s håll i det krigshärjade landet.

Ghanis allierade i Washington insisterar afghanerna bör leda fredsprocessen, men talibanerna anser att regeringen i Kabul är en amerikansk marionett och har vägrat att prata med dem.

ANNONS

- Det är viktigt att den afghanska regeringen är inblandad i diskussioner om Afghanistan. Afghaner måste bestämma om Afghanistans framtid. Det handlar inte om USA, det handlar om Afghanistan, säger Patrick Shanahan.

TT-AFP-Reuters

ANNONS