Natos utrikesministrar sitter samlade i Bryssel.
Natos utrikesministrar sitter samlade i Bryssel.

USA: Ryssland har 60 dagar på sig

USA ställer ett ultimatum på Ryssland om att följa ländernas kärnvapenavtal: 60 dagar, annars drar vi oss ur. Samtidigt kommer Natoländernas utrikesministrar med ett skarpt uttalande efter att de samlats i Bryssel.

ANNONS
|

Under tisdagseftermiddagen fanns såväl Georgiens som Ukrainas utrikesministrar på plats när deras Natokollegor satt samlade.

- Det här mötet i sig skickar ett viktigt budskap till Ryssland, konstaterade generalsekreteraren Jens Stoltenberg på en presskonferens i Natohögkvarteret.

Han upprepade militäralliansens krav på att Ryssland ska släppa både de ukrainska fartygen och deras besättningar som har hållits fast i Azovska sjön efter förra veckans incidenter i Kertjsundet.

ANNONS

"Tydligt budskap"

Nato tänker dock inte trappa upp situationen med någon ytterligare muskelspänning i området. Samtidigt finns alliansen stadigt på plats, inte minst genom att medlemsländerna Turkiet, Rumänien och Bulgarien alla har kust mot Svarta havet.

- Natos närvaro i Svarta havet spelar roll. Vid mötet i dag skickade medlemmarna ett tydligt budskap om fortsatt politiskt stöd till Ukraina men också den egna närvaron. Vi kommer att övervaka situationen noga, sade Stoltenberg.

Nya vapen

När Natos interna del av utrikesministermötet sedan satte igång stod en annan rysk fråga i fokus. USA har varnat för att man vill hoppa av nedrustningsavtalet INF, med hänvisning till att Ryssland inte följer det – något som Natobasen håller med om.

- Med utplacerandet av deras nya robotsystem äventyrar Ryssland INF-avtalet. Det här systemet utgör en allvarlig risk för den strategiska stabiliteten i det euro-atlantiska området, sade Stoltenberg.

ANNONS

Samtidigt ställer USA:s utrikesminister Mike Pompeo ett ultimativt krav på Ryssland om att landet har 60 dagar på sig att börja efterleva avtalet från 1987. Följs inte villkoren inleds en sex månader lång utträdesprocess, enligt USA.

Även Nato tycker att det nu är Rysslands ansvar.

"Vi uppmanar Ryssland att snabbt återgå till att fullt ut, på ett kontrollerbart sätt följa avtalet. Det är nu upp till Ryssland att bevara INF-avtalet", meddelar Natoländernas 29 utrikesministrar i ett gemensamt uttalande.

Nato svarar?

Vad Nato kommer att göra återstår att se. I måndags varnade Stoltenberg för att de ryska robotarna "kan nå europeiska städer inom några minuter" – men flaggade samtidigt för att Nato inte nödvändigtvis tänker svara med en liknande utplacering.

- När vi ser Ryssland utveckla nya robotar och nya kärnvapen och utökar sin kapacitet så svarar vi – inte genom att göra exakt samma sak, men på ett väl avvägt, proportionerligt och stadigt sätt, sade Stoltenberg i måndags.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: INF-avtalet

INF-avtalet (där bokstäverna står för Intermediate-range Nuclear Forces, medeldistanskärnvapen) slöts 1987 mellan USA och dåvarande Sovjetunionen.

Avtalet går ut på att alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5500 km ska avskaffas och har hittills löpt parallellt med olika versioner av Startavtalet, som slöts 1991.

I mitten av oktober meddelade USA:s president Donald Trump att USA vill dra sig ur avtalet.

"Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Jag vet inte varför (president Barack) Obama inte drog sig ur", sade Trump den 20 oktober.

ANNONS