En Kalibrrobot avfyras från ett ryskt krigsfartyg i en bild från ryska försvarsdepartementet tagen 2017.
En Kalibrrobot avfyras från ett ryskt krigsfartyg i en bild från ryska försvarsdepartementet tagen 2017. Bild: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Ukraina: Ryska robotar sprängda

Ukrainska militära underrättelsetjänsten hävdar att ryska robotar förstörts på den ockuperade Krimhalvön. Samtidigt rapporteras Japans premiärminister sitta på ett tåg på väg till Kiev.

ANNONS
|

Enligt Ukraina inträffade en explosion vid staden Dzjankoj när robotarna av typen Kalibr transporterades via järnväg, antagligen på väg för att lastas på ryska krigsfartyg.

Underrättelsetjänsten skriver inte specifikt att Ukraina ligger bakom explosionen, men beskriver det som en "del av den ryska avmilitariseringen".

Ryska statliga nyhetsbyrån Tass skriver med hänvisning till stadens borgmästare att drönare attackerat staden, och träffat en butik och en bostad där en person skadats, men nämner inte något om att robotar ska ha förstörts.

Kalibr är en familj robotar med varianter som används mot sjömål eller som kryssningsrobot, där den sistnämnda enligt tankesmedjan CSIS kan nå uppemot 2 500 kilometer.

ANNONS

Kishida till Kiev

Japans premiärminister Fumio Kishida är på väg till Ukraina för ett besök, uppger Japans utrikesdepartement.

NHK har sänt bilder på Kihsida där han ses ombord på ett tåg från Polen.

Kishida har varit i Indien i ett par dagar och väntas anlända till Ukraina under tisdagen. Han är den ende G7-ledaren som hittills inte besökt Ukraina, och har på hemmaplan pressats att åka till det krigsdrabbade landet. Han väntas erbjuda stöd till Ukraina vid ett möte med landets president Volodymyr Zelenskyj.

"Nytt Bachmut"

På marken i östra Ukraina fortsätter striderna. Under måndagen fortsatte ryska styrkor att göra smärre framsteg i sydvästra och nordvästra Bachmut, enligt tankesmedjan ISW. Samtidigt har den ryska offensiven ökat tempot strax norr om staden Donetsk, söder om Bachmut. Där, kring staden Avdijivka, har Ryssland satt in fler robotar och en ukrainsk talesperson uppger att omkring tre ryska kompanier slagits ut.

ISW bedömer att den ryska våroffensiven närmar sig sin kulmen, och att Ryssland kan öka ansträngningarna för att göra små framsteg innan de antagligen förlorar initiativet.

"Det är möjligt att ryska avancemang kan få Ukraina att dra sig tillbaka från Bachmut och Avdijivka men inget av dem verkar särskilt troligt för närvarande", skriver tankesmedjan.

Brittiska försvarsdepartementet beskriver att staden till stor del är förstörd, och att situationen påminner om den i Bachmut.

ANNONS

– Fienden försöker konstant att omringa staden Avdijivka. Jag håller till stor del med mina kollegor från Storbritannien om att Avdijivka håller på att bli ett andra Bachmut, sade den militära talespersonen Oleksij Dmytrasjkivskyj i ukrainsk tv, enligt CNN.

En ukrainsk polis tar skydd framför en brinnande byggnad i Avdijivka i fredags.
En ukrainsk polis tar skydd framför en brinnande byggnad i Avdijivka i fredags. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT
ANNONS