Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken bildar den nya ledarduon i SPD. Ledarbytet har inte fallit ut väl för de tyska socialdemokratiska i en färsk opinionsmätning.
Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken bildar den nya ledarduon i SPD. Ledarbytet har inte fallit ut väl för de tyska socialdemokratiska i en färsk opinionsmätning. Bild: Jens Meyer/AP/TT

Tyska S faller stort efter ledarbyte

ANNONS

Stödet för de tyska socialdemokraterna SPD har minskat efter valet av ny, mer vänsterinriktad partiledning.

SPD får 11 procent i en opinionsmätning av Forsa, vilket är 3 procentenheter sämre än en vecka tillbaka – och partiets lägsta siffra sedan i juni då den förra partiledaren Andrea Nahles avgick efter bara ett år på posten, till följd av ett historiskt dåligt resultat i EU-valet.

På partikongressen i fredags utsågs Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken formellt till nya partiledare. De har uttryckt tvivel över att fortsätta i koalitionsregeringen ihop med förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU.

SPD:s nya ledarduo, som anses tillhöra partiets vänsterflygel, har en rad krav för att inte bryta samarbetsavtalet med CDU/CSU, till exempel ökade investeringar i infrastruktur, strängare åtgärder för klimatskydd och höjd minimilön.

ANNONS

I Forsas mätning fick CDU/CSU 28 procent (+1), De gröna 22 procent (+1) och ytterhögerpartiet AFD 14 (+1).

ANNONS