Martin Schulz (SPD), Horst Seehofer (CSU) och Angela Merkel (CDU) vid fredagens samtal i Berlin.
Martin Schulz (SPD), Horst Seehofer (CSU) och Angela Merkel (CDU) vid fredagens samtal i Berlin.

Tyska regeringssamtal på målsnöret

Regeringssamtalen i Tyskland går in på upploppet. Stora framsteg gjordes i fredags, då samtliga 91 förhandlare från de tre tilltänkta koalitionspartierna för första gången möttes i Berlin – men än återstår viktiga stridsfrågor att enas om.

ANNONS
|

Sjukförsäkringssystemet och tidsbegränsade anställningar är två av de frågor som ska avhandlas av Angela Merkels kristdemokratiska union och Socialdemokraterna under helgens manglingar.

Sjukförsäkring och arbetsrätt

Socialdemokratiska SPD med Martin Schulz i spetsen vill förändra sjukförsäkringen, som man ser som ett system med två sociala klasser, med bättre vård för den som är privat försäkrad. Partiet vill också strama åt arbetsgivares möjlighet till tidsbegränsade anställningar i vissa fall.

- Där måste (den kristdemokratiska) unionen ge efter, säger Manuela Schwesig, vice ordförande för SPD.

ANNONS

På området migration, som tidigare varit en het potatis, har partierna enats om ett slags övre tak för flyktinginvandring, efter krav från Merkels bayerska systerparti CSU. Varje år tillåts en kvot på 180000-220000 personer, samtidigt som asylrätten ska garanteras.

Överenskommelsen, som kan ses som en eftergift från Socialdemokraterna, är densamma som i uppgörelsen i samband med sonderingssamtalen i januari, enligt Süddeutsche Zeitung.

Osäkert utfall

Deadline för samtalen var ursprungligen satt till söndag, men partierna har nu lagt in ytterligare två förhandlingsdagar i början av nästa vecka, om man inte skulle hinna komma överens under helgen. Om förhandlarna enas återstår ytterligare ett hinder innan en regering kan komma på plats i Berlin: Socialdemokraternas 440000 medlemmar ska nämligen godkänna det färdiga koalitionsfördraget i en omröstning.

Utfallet i en sådan omröstning är långt ifrån säkert, då SPD brottas med historiskt dåliga opinionssiffror, som många förklarar med de senaste fyra årens samarbete med Merkel.

TT

Bakgrund: Uppgörelsen i januari

I januari hölls sonderingssamtal mellan Angela Merkels kristdemokratiska union och Socialdemokraterna. Samtalen, ett slags light-koalitionsförhandlingar, mynnade ut i ett 28-sidigt dokument som ligger till grund för de mer formella förhandlingar som är tänkta att leda fram till ett nytt regeringssamarbete.

Här är några av punkterna i uppgörelsen:

EU:Tyskland skjuter till mer pengar till unionen och fördjupar det tysk-franska samarbetet i EU-frågor. Euroländernas stabilitetsfond ESM byggs ut till en europeisk valutafond. Säkerhets- och försvarssamarbetet Pesco stärks. Flykting- och migrationspolitiken ska skötas på basis av en "soldarisk ansvarsfördelning" inom unionen. Europaparlamentets makt stärks.

Skatter och fördelningspolitik:Inget höjt skattetryck. Den så kallade solidaritetsskatten, som i sin nuvarande form infördes på 90-talet för att täcka en del av kostnaderna för den tyska återföreningen, ska sänkas kraftigt och på sikt avskaffas.

Migration:Ett övre tak för flyktinginvandring (180 000-220 000 personer), samtidigt som asylrätten och Tysklands förpliktelser enligt Genèvekonventionen garanteras. Fortsatt stopp för anhöriginvandring för krigsflyktingar, även om ett mindre antal anhöriga tillåts invandra varje månad inom ramen för den totala kvoten. En ny invandringslag som bland annat reglerar arbetskraftsinvandring.

Investeringar:Satsningar på utbyggnad av 5G och annan digital infrastruktur.

Bostäder:1,5 miljoner nya bostäder byggs under mandatperioden.

Sjukvård:Ingen allmän "medborgarförsäkring" som SPD krävt. I stället behåller Tyskland systemet med flera olika sjukkassor, dit arbetsgivare och arbetstagare som regel betalar in lika mycket.

Klimat och energipolitik:Klimatmålen för 2030 och 2050 består, men det tidigare målet om 40 procents minskade koldioxidutsläpp till 2020 (jämfört med 1990) formuleras om. Målet ska nu uppnås "så fort som möjligt", i motsats till vad Angela Merkel lovade i valrörelsen.

Inre säkerhet:15 000 nya poliser, varav hälften på federal nivå och hälften i delstaterna. Fördjupat säkerhetssamarbete inom EU.

ANNONS