Niels Högel döljer sitt ansikte när han och hans advokat Ulrike Baumann anländer till rättegången i Oldenburg, Tyskland, på tisdagsmorgonen.
Niels Högel döljer sitt ansikte när han och hans advokat Ulrike Baumann anländer till rättegången i Oldenburg, Tyskland, på tisdagsmorgonen.

Tysk sjuksköterska erkänner hundra mord

Överdoserna av läkemedel skulle ge honom en möjlighet att återuppliva patienterna och framstå som en hjälte. Men han lyckades sällan. Sjuksköterskan Niels Högel erkänner att han har dödat hundra patienter – och kan därmed vara Tysklands värsta seriemördare i efterkrigstid.

ANNONS
|

41-åringen avtjänar redan livstids fängelse för mord på flera patienter på två sjukhus i Tyskland. Men fler anklagelser har kommit och när Niels Högel under den första rättegångsdagen i den nordtyska staden Oldenburg fick frågan om det stämmer att han dödat hundra patienter kom svaret utan tvekan:

- Ja.

Den tidigare sjuksköterskan har tidigare medgett att han injicerat patienter med stora mängder läkemedel för att orsaka hjärtsvikt och cirkulationskollaps. Syftet ska ha varit att försöka återuppliva dem och därmed framstå som en hjälte och imponera på kollegorna. Högel har berättat att han ibland var uttråkad och att han fick en kick i de fall som han faktiskt lyckades få liv i patienten igen.

ANNONS

Tidigare dömd

Högel har dömts för mord och mordförsök i två tidigare rättsprocesser – men efter undersökningar av kvarlevor har fallet svällt till att omfatta hundra misstänkta mord. Utredarna tror dock att det i själva verket kan röra sig om över 200 offer under åren 2000–2005. Många tänkbara offer kremerades efter sin död och deras kvarlevor kan därmed inte fungera som eventuell bevisföring.

Den tredje rättegången mot Högel inleddes under tisdagen med en tyst minut för offren. En mässhall i Oldenburg har gjorts om till domstol för att få plats med de många anhöriga som finns på plats. Målet med rättegången är att kasta ljus på omfattningen av Högels brott, enligt domaren Sebastian Bührmann. Han vände sig också direkt till de anhöriga och bad på förhand om ursäkt för det kalla och juridiska språk som kommer att användas under rättegången – som väntas pågå till i maj nästa år.

- Vi kommer att göra vårt yttersta för att få fram sanningen, sade han enligt Deutsche Welle.

ANNONS

Djup depression

Högel började arbeta på sjukhuset i Oldenburg 1999 och innan dess hade kliniken gott rykte. Men den nya sjuksköterskan ska ha känt sig överväldigad av arbetsuppgifterna och började dricka i samband med att han föll allt djupare in i depression, skriver nyhetsbyrån AFP.

Med tiden kom hans arbetspass att förknippas med allt fler nödsituationer och dödsfall. Högel sågs som en olycksbringare och kollegorna försökte undvika att jobba med honom. 2002 försökte sjukhuset att bli av med honom genom att lova positiva referenser om han bara slutade så snart som möjligt. Men ingen intern utredning inleddes – trots de många dödsfall som kunde kopplas till hans arbetstider.

Minst 36 patienter föll offer för Högel i Oldenburg, enligt åklagaren. Och omkring 64 personer tros ha gått samma öde till mötes i närliggande Delmenhorst, där dödandet fortsatte innan Högel greps på bar gärning 2005.

- Om de ansvariga, särskilt vid kliniken i Oldenburg, men också senare i Delmenhorst, inte hade tvekat att ta kontakt med myndigheterna, så hade Högel kunnat gripas tidigare, har Oldenburgs polischef Johann Kühme tidigare sagt.

ANNONS
TT

Fakta: Slumpmässigt valda offer

Niels Högel föddes den 30 december 1972 i den tyska kuststaden Wilhelmshaven. Han växte upp i en katolsk familj som har beskrivits som varm och stabil. Vid 16 års ålder började han praktisera på sjukhuset i hemstaden.

Står i en tredje rättegång anklagad för ett stort antal mord på patienter i Oldenburg och Delmenhorst. Åklagare menar att Högel drevs av fåfänga – men också av tristess. En psykolog som har undersökt Högel menar att dödandet aldrig var målet och att han upplevde tillfredsställelse av att lyckas återuppliva en patient. Men känslan höll ofta bara i sig några dagar.

Valet av offer tycks vara helt slumpmässigt och omfattar människor mellan 34 och 96 år.

Källa: AFP

ANNONS