Ett 60-tal fordon i nationalparken Death Valley fastnade efter störtskurarna.
Ett 60-tal fordon i nationalparken Death Valley fastnade efter störtskurarna. Bild: National Park Service/AP/TT

Tusen strandsattes i nationalpark efter oväder

Omkring tusen personer strandsattes i nationalparken Death Valley i Kalifornien på fredagen då störtskurar orsakat översvämningar. På lördagen sjönk vattennivån och många kunde eskorteras därifrån.

ANNONS

"För närvarande finns det inga rapporterade strandsatta besökare på parkens vägar och inga rapporterade skador", står det på nationalparkens hemsida.

Området, som ligger nära gränsen till delstaten Nevada, fick över 37 millimeter regn på fredagen vilket parkanställda beskriver som "nära en årsnederbörd på en morgon". Fredagens nederbörd motsvarar omkring 75 procent av den genomsnittliga årsnederbörden på 48 millimeter och är mer än vad som tidigare har uppmätts för en hel augustimånad.

Regnet ledde till översvämningar och alla vägar in eller ut ur nationalparken stängdes. Omkring 60 fordon fastnade i skräp som regnvattnet fört med sig och omkring 500 parkbesökare och lika många anställda fastnade inne i nationalparken.

ANNONS

På lördagen har undersökningar från luften pågått för att säkerställa att det inte finns några strandsatta fordon i avlägsna områden.

Det var den andra stora översvämningen i nationalparken den här veckan. Flera vägar stängdes i måndags då de täcktes av lera och skräp efter översvämningar i området.

ANNONS