En ung man studerar en bil som träffats av turkiska anfall vid byn Taql Baql i provinsen al-Hasakah, Syrien.
En ung man studerar en bil som träffats av turkiska anfall vid byn Taql Baql i provinsen al-Hasakah, Syrien. Bild: Badrkhan Ahmad/AP/TT

Turkiet flygbombar och höjer ton om invasion

Turkisk militär attackerade mål vid fånglägret al-Hol i Syrien, där anfallen riktades mot kurdiska styrkor.
Attacken kom efter en dag av intensiva militära insatser från Turkiet, främst genom flygangrepp.
President Recep Tayyip Erdogan säger att en turkisk invasion kan bli aktuell "vid bästa lämpliga tillfälle".

ANNONS
|

Uppgiften om attackerna mot al-Hol, där över 50 000 fångar från bland annat terrorrörelsen IS hålls, kommer från kurdiska källor samt organisationer som bevakar krigsutvecklingen.

– Turkiska plan siktade på kurdiska säkerhetsstyrkor på fem ställen inne i lägret, säger talespersonen Farhad Shami för den kurdiska styrkan SDF.

Kaos uppges ha utbrutit under anfallen, enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR)

– Våra insatser med stridsplan, kanoner och drönare är bara början. Vi är beslutsamma att säkra hela vår södra gräns, med ett säkerhetsområde som blir starkare i dag än någonsin tidigare, sade Erdogan i det turkiska parlamentet på onsdagen.

Han uteslöt inte heller att föra samtal med Syriens president Ashar al-Assad. Ankara bröt kontakter med Damaskus under inbördeskriget i Syrien, där Turkiet stöttade grupper som ville störta al-Assad.

ANNONS

Närmare 500 mål

Nästan 500 mål har träffats i kurdiska områden i Syrien och Irak, uppger Turkiet efter de senaste dagarnas flygoffensiv.

– Hittills har 471 mål träffats och 254 terrorister neutraliserats, säger Turkiets försvarsminister Hulusi Akar enligt nyhetsbyrån Anatolia.

I en tidigare attack utsattes en militär bas för beskjutning. Vid basen finns också amerikansk militär som utsattes för fara, enligt USA:s militär.

Anfallen med flyg, robotar och drönare inom "Operation Svärdklo" har pågått i norra Syrien och Irak sedan i söndags. Offensiven kommer efter ett terrordåd i Istanbul den 13 november som det turkiska styret skyller på kurdiska upprorsrörelser.

Skör maktbalans

Turkiet hotar även med en markoffensiv. Men SDF:s befälhavare Mazloum Abdi säger sig inte vara rädd.

– Vi tror vi nått en nivå där vi kan slå tillbaka alla eventuella attacker, säger han till nyhetsbyrån AP.

Enligt honom riskerar Turkiet förarga många parter i den sköra maktbalansen.

– Om Turkiet anfaller en region sprider sig kriget till alla regioner. Det kommer att drabba alla.

Efter många års krig, först i Irak och sedan även i Syrien, är området ett sammelsurium av allianser och fronter. Ryssland har ryckt in med stora militära resurser för att rädda Syriens diktatoriska regim från kollaps. Samtidigt stödjer USA kurdisk milis i kampen mot IS och andra extremislamister, vilket innebär att Natokollegorna USA och Turkiet delvis står på varsin sida i kriget.

ANNONS
ANNONS