USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Trump: Militärt ingripande ett alternativ

Flera EU-länder, bland annat Sverige, och ett antal latinamerikanska länder håller krismöte om Venezuela i Uruguays huvudstad Montevideo den kommande veckan. USA:s president ser ett militärt ingripande i landet som ett alternativ.

ANNONS
|

Frågan om vad som skulle få Donald Trump att besluta om ett amerikanskt militärt ingripande i Venezuela ställdes av Margaret Brennan i programmet "Face the nation" i tv-kanalen CBS News.

- Tja, jag vill inte berätta det. Men det är definitivt något som finns på... Det är ett alternativ, svarade Trump och tillade att han avböjt en förfrågan från den sittande presidenten Nicolás Maduro om att hålla samtal.

ANNONS

EU och den latinamerikanska kontaktgrupp som bildade tidigare i veckan med anledning av krisen i Venezuela ska träffas i Montevideo på torsdag.

"Kontaktgruppen kommer att samlas med EU och åtta av unionens medlemsländer (Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige och Storbritannien) och länder från Latinamerika (Bolivia, Costa Rica, Ecuador och Uruguay)", meddelar EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Uruguays president Tabaré Vázquez i ett gemensamt uttalande.

"Viktiga kraftsamlingar"

Tidigare slog Juan Guaidó, huvudmotståndare till den sittande ledaren Nicolás Maduro, fast att Venezuelas öde avgörs denna månad.

Han aviserade samtidigt att det sker nya demonstrationer den 12 februari för att få till stånd ett maktskifte.

- Markera det datumet, det är mycket viktigt, sade han enligt nyhetsbyrån EFE vid EU:s kontor i den venezuelanska huvudstaden Caracas under de stora demonstrationer som hölls i lördags för och emot Maduros regim.

Guaidó nämnde också "viktiga kraftsamlingar" innan dess, utan att gå in på detaljer.

- Hur starkt stöd han har och hur mycket det har ökat är svårt att säga. Det är många som är ute och demonstrerar nu, säger Andrés Rivarola, föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, till TT.

ANNONS

Han säger att det även är svårt att uppskatta hur stort stödet är för Maduro och hur det har påverkats av den ekonomiska krisen.

- Det är ju brist på livsmedel, brist på läkemedel och en enorm inflation. Jag tror att man kan säga att stödet för honom urholkas hela tiden, säger Rivarola.

Uppmanat till nyval

Senare rapporterade bland annat nyhetsbyrån AFP att oppositionsledaren Guaidó under söndagen väntas tillkännage ett datum då det krisande landet ska ta emot humanitärt bistånd.

EU-länderna Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Danmark har tidigare uppmanat Maduro att utlysa nyval senast denna helg. Annars kommer länderna att betrakta Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident.

Frankrikes EU-minister Nathalie Loiseau underströk på söndagen i en intervju med franska tv-kanalen LCI kravet på ett nytt presidentval.

Avhoppen fortsätter

Nicolás Maduro har öppnat för att tidigarelägga parlamentsvalet. Däremot ger han än så länge inte vika om presidentvalet.

- Men jag tror att om den ekonomiska situationen förvärras kommer det att bli mycket svårt att styra Venezuela. Om inte det politiska trycket leder till något, så kommer den ekonomiska krisen att leda till någon form av förändring inom den närmaste perioden, säger Andrés Rivarola till TT.

ANNONS

Och avhoppen från regimen fortsätter. Efter Francisco Yánez, den förste generalen som bytt sida, har nu även Venezuelas Irakambassadör Jonathan Velasco via sociala medier meddelat att han byter sida och stödjer Guaidó som landets interimsledare, rapporterar EFE.

Yánez uppmanade militären att stödja oppositionen. Men Rivarola ser inga tecken på en större spricka inom militären nu.

- Tvärtom, militärerna har visat en ganska stor enighet i stödet för Maduro. Militärerna är ju också en del av regeringsapparaten och spelar en mycket stor roll i styrandet av landet, säger han.

TT

Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har sökt sig till grannlandet Colombia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Rättad: I en tidigare version av faktarutan var uppgiften om oljeintäkterna felaktigt formulerad.

ANNONS