Ex-talibaner lämnar över sina vapen i en ceremoni i Jalalabad. Arkivbild.
Ex-talibaner lämnar över sina vapen i en ceremoni i Jalalabad. Arkivbild.

Talibanerna vinner mark i Afghanistan

Regeringen i Kabul har tappat greppet om landsbygden och storleken på de afghanska säkerhetsstyrkorna krymper. Det slår en amerikansk myndighet fast – samtidigt som USA och talibanerna fortsätter att samtala om ett möjligt slut på kriget.

ANNONS
|

Det har gått fyra år sedan den internationella Isafstyrkan halade sin flagga och Nato formellt avslutade sitt stridande uppdrag i Afghanistan. Då hade ansvaret för säkerheten successivt lämnats över till afghanerna själva.

Sedan dess har tillvaron i landet kantats av blodiga dåd och strider som drabbat såväl civila som soldater hårt. Förra veckan uppgav Ashraf Ghani att 45000 personer från de afghanska säkerhetsstyrkorna dödats sedan han tillträdde som president i september 2014. Det innebär ett genomsnitt på nästan 850 döda varje månad, enligt en kvartalsrapport från Sigar, den amerikanska myndighet som överser återuppbyggnaden i Afghanistan.

ANNONS

Låg moral

De svindlande förlusterna är en förklaring till varför landets säkerhetsstyrkor lider av bristande motivation och stridsmoral.

I dagsläget utgörs de styrkorna av omkring 308000 personer, enligt Sigar som uppger att endast 87,7 procent av positionerna är tillsatta. Det är den lägsta nivån sedan januari 2015.

Läget på marken ser inte heller särskilt ljust ut, eftersom regeringen fortsätter att tappa greppet. I slutet av oktober befann sig knappt 54 procent av Afghanistan under Kabuls kontroll eller inflytande – områden där bara 64 procent av befolkningen bor, enligt Sigar. Resten bor i omstridda områden – eller på platser som redan är i talibanernas händer.

Styr landsbygden

Den islamistiska extremiströrelsen har främst kopplat greppet om landsbygden och kontrollerar nu mer territorium än under något år sedan den störtades i den USA-ledda invasionen 2001.

Förhandlingarna mellan USA och talibanerna väntas samtidigt fortsätta i Qatar den 25 februari. Fokus ligger på eldupphör och ett tillbakadragande av de amerikanska soldaterna i landet. Det finns dock många hinder kvar att övervinna innan en sådan överenskommelse skulle kunna bli verklighet.

TT

Fakta: Leder icke-stridande uppdrag

Nato-styrkan Isaf inledde sin insats i Afghanistan efter attackerna mot USA:s östkust den 11 september 2001. Världens blickar vändes mot det terrorstämplade extremistnätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten.

När insatsen var som störst stred omkring 130000 Natosoldater i Afghanistan. Omkring 50 länder deltog, däribland Sverige.

Isafs stridande uppdrag avslutades officiellt den 31 december 2014. Ansvaret för säkerheten hade då successivt överförts till afghanerna själva. Det nuvarande uppdraget heter "Resolute Support Mission" och kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.

USA har omkring 14000 soldater i Afghanistan som en del av "Resolute Support Mission" och en särskild insats mot terrorism, som riktar sig mot grupper som al-Qaida och IS. Omkring 8000 soldater från 38 andra länder ingår också i "Resolute Support Mission".

Källa: Reuters

ANNONS