Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi.
Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

Riksrättsprocessen snart i senaten

Efter flera veckors väntan ska riksrättsanklagelserna mot USA:s president Donald Trump nu skickas till senaten för behandling. Talman Nancy Pelosi samlar demokraterna i representanthuset för att utse de personer som ska föredra ärendet.

ANNONS

– Vad vi önskade, och vad vi tycker att vi uppnått de senaste veckorna, är att vi ville att allmänheten skulle se hur viktigt det är med vittnen, sade Pelosi häromdagen till tv-kanalen ABC om den utdragna processen.

Det demokratledda representanthuset godkände två anklagelsepunkter – om maktmissbruk och om försök att hindra kongressens arbete – redan den 19 december. Men i stället för att genast sända ärendet vidare till senaten, som agerar domstol i riksrättsärenden, valde Pelosi att vänta. Detta eftersom hon ville försäkra sig om en "rättvis process" i senaten där republikanerna har majoritet.

Republikanerna övervägde då att rösta om att ogilla ärendet och inte ens hålla rättegång. Men nu står det klart att partiet, som har 53 av de 100 platserna, inte har tillräckligt stöd för en sådan omröstning. Detta eftersom flera mittorienterade medlemmar vill höra båda sidor.

ANNONS

Det demokratdominerade representanthuset ska på onsdag rösta om att skicka riksrättsanklagelserna till senaten. Samma dag ska de som ska föredra ärendet i senaten utses, en roll som kan liknas vid åklagarens, skriver The Wall Street Jounal.

Oavsett form på själva processen är det osannolikt att Trump fälls och avsätts. För det krävs två tredjedelars majoritet, det vill säga att minst 67 senatorer röstar för.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket USA:s president Donald Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst". Före samtalet hade Vita huset fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Tjänsten handlade om att utreda uppgifter kring ex-vicepresident Joe Biden, som leder i mätningarna över vem demokratiska väljare vill se som Trumps motståndare i nästa års presidentval, och hans son Hunter Bidens arbete i Ukraina efter revolutionen där 2014.

Under tiden som vicepresident hade Joe Biden nära kontakt med Ukraina och krävde i ett läge att en riksåklagare skulle avgå för att han inte lyckats bättre i arbetet mot korruption. Riksåklagaren översåg även anklagelser mot delar av ledningen i ett ukrainskt gasbolag som Hunter Biden nyligen hade inträtt i styrelsen för.

Donald Trump och hans personliga advokat Rudy Giuliani har anklagat Joe Biden för att ha krävt att riksåklagaren skulle sluta, i syfte att skydda sonen. Joe Biden var dock långt ifrån ensam om att kräva riksåklagarens avgång – även EU, Internationella valutafonden (IMF) och ukrainska aktivister anklagade honom för att bland annat ha dolt korruption och ansåg att han borde lämna jobbet, enligt nyhetsbyrån AFP. Det har inte kunnat beläggas rättsligt att Joe eller Hunter Biden agerat brottsligt i Ukraina.

Att be om en sådan tjänst som president Trump gjorde i samtalet anser vissa är maktmissbruk och ett brott mot bland annat USA:s stränga valfinansieringslagar. Representanthuset har under hösten undersökt om det utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt och formulerat två anklagelsepunkter.

ANNONS