Bronsstatyn föreställande den tyske filosofen Karl Marx avtäcks på 200-årsdagen av hans födelse i den tyska staden Trier, på lördagen. Statyn är skapad av den kinesiske konstnären Wu Weishan.
Bronsstatyn föreställande den tyske filosofen Karl Marx avtäcks på 200-årsdagen av hans födelse i den tyska staden Trier, på lördagen. Statyn är skapad av den kinesiske konstnären Wu Weishan.

Pompa och protest när Marx fyller jämnt

En fem och en halv meter lång Karl Marx i brons – skeppad från Kina – har avtäckts i tyska Trier, där filosofen föddes för exakt 200 år sedan. Men firandet av mannen som är känd för sin dissekering av kapitalismen präglas också av protester.

ANNONS
|

Trier har planerat totalt 600 evenemang för att markera Marx 200-årsdag. Men firandet har kretsat kring avtäckandet av den Marxstaty som donerats av Kina. Vid ceremonin, som ägde rum runt lunch, närvarade bland andra de tyska Socialdemokraternas ordförande Andrea Nahles.

- Marx har format socialdemokratin som ingen annan, sade hon, enligt tidningen Handelsblatt.

ANNONS

Juncker till försvar

Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var på plats i Trier. Han tog Marx i försvar och sade att filosofen "inte bär ansvar för alla de grymheter som hans förmenta arvtagare måste svara inför".

Men andra tycker annorlunda.

- Vi vill protestera högljutt mot avtäckandet av Marxstatyn och höja våra röster mot glorifieringen av marxismen, säger Dieter Dombrowski, chef för en organisation som företräder offer för kommunismen, till AFP.

Även högerpopulistiska Alternativ för Tysklands har planerat att hålla en tyst manifestation i staden under parollen "ta ner Marx från piedestalen".

Omtvistat arv

Marx föddes visserligen i Trier. Men det var i London, mitt under den industriella revolutionen, som han författade Kapitalet, som bland annat innehåller teorier om den inneboende instabiliteten i det kapitalistiska systemet och om hur löneanställda snuvas på frukterna av sitt arbete.

Många ser honom, i egenskap av kommunismens fader, som starkt kontroversiell. Inte minst i Tyskland som på nära håll upplevde kalla kriget. Samtidigt har finanskrisen 2008 bidragit till ett pånyttfött intresse för vissa delar av hans tänkande.

ANNONS

Trier har fått ta emot klagomål för att genom att tacka ja till Marxstatyn blunda för den kinesiska regimens övergrepp. Stadens borgmästare, Wolfram Leibe, slår ifrån sig.

- Vi har tagit emot den som en vänskaplig gest och denna staty bör uppmuntra människor att gripa sig an Karl Marx, säger han, enligt BBC.

TT

ANNONS