Det ryska luftvärnssystemet S-400 förevisas under en repetition inför en militärparad i Moskva i maj i år. Arkivbild.
Det ryska luftvärnssystemet S-400 förevisas under en repetition inför en militärparad i Moskva i maj i år. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Omstritt ryskt luftvärn på plats i Turkiet

ANNONS

Den första leveransen av det ryska luftvärnssystemet S-400 har anlänt till Turkiet, enligt försvarsdepartementet i Ankara. Fler leveranser väntas de kommande dagarna.

Natolandet Turkiets köp av ett ryskt luftvärn har rört upp starka känslor i den västliga försvarsalliansen, och USA har hotat med att riva upp ett löfte om att låta Turkiet köpa det toppmoderna amerikanska smygarflygplanet F-35, som redan har börjat levereras. S-400 anses inte vara kompatibelt med Natos standard och köpet har väckt farhågor om att tekniska hemligheter kring F-35 ska läcka till Moskva.

-Vi är bekymrade över de möjliga konsekvenserna av Turkiets beslut att anförskaffa S-400-systemet, säger en Natotalesperson.

ANNONS

USA:s president Donald Trump har intagit en något oklar hållning till den turkisk-ryska vapenaffären. Dels har han konstaterat att den är ett problem och att "det är inte bra", dels har han anklagat andra för att behandla Turkiet orättvist.

ANNONS