Omar al-Bashir vid ett besök hos sin kollega, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, för tre veckor sedan.
Omar al-Bashir vid ett besök hos sin kollega, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, för tre veckor sedan.

Omar al-Bashir – folkmordsåtalad krigsveteran

När Sudans Omar al-Bashir nu lämnar presidentposten innebär det slutet för en av världens mest brutala diktatorers tid vid makten. Han är efterlyst för folkmord i Darfur och hyste en tid al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

ANNONS
|

Det är en av världens mest långvariga stats- och regeringschefer som kliver åt sidan efter 30 år. 1989 ledde Omar al-Bashir en statskupp, och från 1993 hade han titeln president. Oppositionen har förföljts brutalt. Landet hamnar stadigt i botten på internationella index över demokrati, pressfrihet och korruption.

Omar al-Bashir är stöpt i krig. En föga utbildad eller ideologiskt motiverad politiker, men en maktspelare och framför allt militär ledare. Han är veteran från jom kippur-kriget 1973 mot Israel (på Egyptens sida), och det långa inbördeskriget i södra Sudan 1983–2005, som krävde omkring två miljoner civila människoliv då den arabisk-muslimska regeringssidan stod mot den kristna och animistiska gerillan i södern.

ANNONS

300000 döda

Det är däremot i kriget i regionen Darfur som han som förste sittande statschef 2009 blev efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC), först för krigsbrott och sedan även folkmord: I klartext utrotning, mord, våldtäkter, tortyr, folkfördrivning och plundring av civila. Enligt FN har konflikten i Darfur från 2003 krävt 300000 liv och drivit två miljoner människor på flykt.

Sin efterlysning till trots har al-Bashir genom åren kunnat besöka en rad länder i bland annat Afrika, där han haft stöd, och haft Kina som mäktig allierad. Han avfärdar också anklagelserna.

Priset på bröd

Men åtal, krig och åter krig har inte fällt al-Bashir. I stället är det regeringens chockhöjda priser på bröd och bränsle i december som satte hans styre i gungning. Undantagstillstånd stoppade inte missnöjesyttringarna, dödsfallen räknas i tiotal, gripandena i hundratal.

Prishöjningarna har sitt ursprung i en tyngd ekonomi sedan flera år tillbaka. Ett hårt slag för al-Bashir var att Sudan miste större delen av sina oljefyndigheter efter separationen med Sydsudan 2011. Oljeutvinningen i Sudan, nu Sydsudan, har med jämna mellanrum fått rubriker i Sverige på grund av företaget Lundin Oils verksamhet där under åren kring millennieskiftet, och som åklagare anser utgör medhjälp till krigsbrott.

Tidvis har hårdföra islamister haft stor makt över politiken, under al-Bashirs överinseende. Under 1991–1996 lät Sudan härbärgera terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin. Efter attentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998, som krävde över 200 dödsoffer, svarade president Bill Clinton med kryssningsrobotar mot en läkemedelsfabrik i Sudan som troddes ha band till bin Ladin.

ANNONS
TT

ANNONS