USA:s ambassad i Havanna. Arkivbild.
USA:s ambassad i Havanna. Arkivbild.

Mysteriet kring USA:s Kubadiplomater tätnar

Hjärnskakning, yrsel och balansproblem. Amerikanska diplomater på Kuba fortsätter att drabbas av fysiska problem. Vem eller vad som ligger bakom är fortfarande ett mysterium.

ANNONS
|

Det tycks oftast ha skett om natten. Men vittnesmålen om de oförklarliga händelser som sedan slutet av förra året drabbat minst 21 ambassadanställda och deras familjer på Kuba skiljer sig åt.

Flera har berättat om vibrationer, höga signaler eller gnissel som från en gräshoppa. Några har vaknat och sträckt sig efter väckarklockan, bara för att upptäcka att ljudet upphörde när de lämnade sängen.

Flera drabbade

Andra hörde – eller märkte – ingenting förrän symptomen dök upp. Tidigare i veckan meddelade USA:s utrikesdepartement att ytterligare två offer har bekräftats. Av de 21 som drabbats har vissa fått hjärnskakning, andra permanenta hörselskador, koncentrationsproblem, illamående och tinnitus.

ANNONS

Men vad som har orsakat de fysiska problemen är högst oklart – trots att FBI, CIA och utrikesdepartementet har kopplats in för att försöka att gå till botten med det hela.

- Det finns ingen rimlig förklaring. Det är bara mysterium efter mysterium efter mysterium, konstaterar Fulton Armstrong som jobbade för CIA i Havanna långt innan USA åter öppnade sin ambassad 2015.

Inga svar

Donald Trumps regering har fortfarande inte identifierat eller pekat ut någon skyldig. Däremot har flera teorier om vem som skulle kunna ligga bakom en möjlig attack luftats av utredare – Kubas regering, en del av säkerhetsstyrkorna eller kanske ett tredje land som Ryssland?

Kanske handlar det om spionage som gått snett? Eller så finns det helt enkelt någon mer naturlig – och mindre skrämmande – förklaring. Hittills finns inga svar.

Det kubanska utrikesdepartementet har förnekat all inblandning och hävdar att man aldrig skulle tillåta att det kubanska territoriet används till attacker mot diplomater eller deras familjer.

TT-AP

Fakta: USA:s Kubapolitik

Tövädret mellan USA och Kuba inleddes under USA:s förre president Barack Obama, i december 2014, och kulminerade året därpå, då fullständiga diplomatiska band återupprättades.

Obama gjorde ett historiskt besök på den kommunistiska ön 2016 och närmade sig regeringen i Havanna genom lättnader av en del restriktioner för resande, handel och ekonomi.

I juni meddelade USA:s nuvarande president Donald Trump skärpta restriktioner för amerikanska turister som vill resa till Kuba samt för amerikanska företag som gör affärer med kubanska bolag som kontrolleras av militären.

Kubas president Raúl Castro har kallat Trumps Kubapolitik för ett bakslag för de bilaterala förbindelserna.

Källa: Reuters, AFP

ANNONS