Migranter ombord på det italienska kustbevakningsfartyget Diciotti i hamnen i Catania på fredagen.
Migranter ombord på det italienska kustbevakningsfartyget Diciotti i hamnen i Catania på fredagen.

Migrantbåten: Salvini utreds för maktmissbruk

Åklagare i Sicilien har inlett en utredning mot Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Anledningen är de strandade migranter som tvingas kvar på fartyget Diciotti. Han anklagas bland annat för olaga frihetsberövande och maktmissbruk, rapporterar lokala medier.

ANNONS
|

FN:s flyktingorgan UNHCR har tidigare uppmanat EU:s medlemsstater att skyndsamt ta emot en del av de omkring 150 människor som räddats av det italienska kustbevakningsfartyget. Migranterna är fast på fartyget sedan i måndags kväll eftersom Italien vägrat att släppa in dem.

På lördagen tilläts 13 sjuka migranter lämna fartyget, vid hamnen i Catania i Sicilien, för att få vård. Det skedde sedan läkare krävt att de skulle få komma i land.

Landets regering, med det främlingsfientliga partiet Lega i spetsen, har krävt att andra EU-länder förbinder sig att ta emot några av migranterna innan de kan tillåta dem att gå i land. På fredagen hotade vice premiärminister Luigi Di Maio, från Legas koalitionspartner Femstjärnerörelsen, att hålla inne Italiens del av EU-budgeten om landet inte får några sådana löften.

ANNONS

UNHCR har å sin sida uppmanat Italien att släppa i land migranterna i väntan på att andra EU-stater gör åtaganden.

Migranterna har vistats på fartyget i över en vecka, efter att ha plockats upp i Medelhavet. Sent i onsdags kväll tilläts 27 ensamkommande minderåriga gå i land, och tidigare har personer i behov av vård fått lämna fartyget.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Migrantfartyget

Migranterna plockades upp av den italienska kustbevakningens fartyg Diciotti förra onsdagen. Den överfulla migrantbåten hade innan dess passerat genom Maltas räddningszon, och Italien har grälat med Malta om vem som ska ta emot dem.

Maltas regering har hävdat att migranterna vägrade låta sig räddas av maltesiska båtar, eftersom de ville till den italienska ön Lampedusa.

Ett litet antal av de ursprungligen omkring 190 undsatta migranterna fördes i hamn för vård, och ett 30-tal minderåriga har fått lämna fartyget. Men resten har väntat ombord på Diciotti. Först i måndags gav Italien fartyget tillåtelse att lägga till i Catania på Sicilien.

ANNONS