En skylt vid skolan i Kagara i Nigeria från vilken studenter fördes bort i mitten av februari. De rapporteras nu ha frigetts.
En skylt vid skolan i Kagara i Nigeria från vilken studenter fördes bort i mitten av februari. De rapporteras nu ha frigetts. Bild: Foto: AP/TT

Kidnappade studenter har friats

De personer som i mitten av februari fördes bort från en internatskola i Kagara i Nigeria har nu frigivits, meddelar delstaten Nigers guvernör.

ANNONS

Omständigheterna kring kidnappningen har varit oklara. Inledningsvis rapporterades om "hundratals bortförda". Antalet skrevs sedan ned till 42.

– Vi trodde att det var 42, men det handlade i själva verket om 38 personer, säger Sani Idris, talesperson för de lokala myndigheterna.

De frigivna, varav 24 är elever, uppges genomgå hälsoundersökningar innan de ska återförenas med sina familjer.

Eleverna, flera skolanställda och några anhöriga togs tillfånga när beväpnade män stormade lärosätet, som ligger centrala Nigeria. En pojke dödades i samband med kidnappningen.

Nordvästra och centrala Nigeria har de senaste åren drabbats av ett ökat antal räder från kriminella gäng, som bland annat genomför kidnappningar för att kräva lösesummor. Informationen kring dessa händelser är dock ofta bristfällig och motsägelsefull.

ANNONS

På fredagen kom uppgifter om ett nytt misstänkt bortförande: över 300 skolbarn sägs ha förts bort av kidnappare i Zamfara i nordöst.

ANNONS