En demonstrant vid ett universitet i Hongkong håller upp ett budskap som bland annat kritiserar maktfullkomlighet hos regeringen. Bilden togs på tisdagskvällen.
En demonstrant vid ett universitet i Hongkong håller upp ett budskap som bland annat kritiserar maktfullkomlighet hos regeringen. Bilden togs på tisdagskvällen. Bild: Bertha Wang/AP/TT

Kalabalik i Kanton – varningar om krafttag

Nya protester, och sammandrabbningar, har ägt rum i en av Kinas storstäder.
Partiregimen i Peking lovar att slå tillbaka mot missnöjet och mängder av poliser har skickats ut på patrull.

ANNONS
|

Poliser i heltäckande skyddsdräkter rör sig framåt, sida vid sida bakom kravallsköldar. Glas krossas runt omkring dem då en arg och högljudd folkmassa kastar flaskor. Delar av nedrivna barrikader ligger utspridda på gatan.

Filmklipp och bilder som har tagit sig förbi den omfattande censurapparaten visar protester som bröt ut i Kanton (Guangzhou) i södra Kina på tisdagskvällen och som fortsatte över natten till onsdag.

I ett filmklipp syns ett tiotal män bli bortförda med buntband kring sina handleder.

Ett vittne berättar för AFP att han såg omkring 100 poliser rycka ut till gatorna i ett kvarter i stadens södra del. Han såg sedan hur tre män greps.

ANNONS

Ovanligt omfattande

De protester som bröt ut på många håll i Kina i helgen riktas mot myndigheternas drakoniska covidrestriktioner. Det är de mest utbredda protesterna som har skådats i Kina sedan demokratidemonstrationerna på Himmelska fridens torg 1989.

Folkmassorna har varit relativt stora, sett till hur sällsynt det är med offentliga missnöjesyttringar i Kina. På vissa håll har det skanderats avgångskrav mot den allt mäktigare president Xi Jinping och kritik mot kommunistregimen. Sådana uttalanden skulle kunna ge fängelsestraff.

Myndigheterna har försökt stävja händelseutvecklingen, framför allt genom att kväva all information om det som sker.

Regeringens nolltolerans mot covid-19 innebär att enstaka smittofall har lett till att enorma mängder människor har isolerats i sina hem. Ett försök att lätta på reglerna i flera städer gick inte som väntat, då de skärptes på nytt kort därpå. Smittotalen är väldigt låga internationellt sett, men experter bedömer att det är helt ohållbart i längden.

Vaccinationsgraden bland äldre är inte så hög som önskat och den kinesiska vården bedöms ha begränsad förmåga att hantera ett snabbt växande antal patienter. Myndigheterna utlovade häromdagen nya tag i vaccinationsfrågan.

Sporadiska protester

Nolltolerans gäller även för offentliga protester. I flera storstäder som skakades av folksamlingar i helgen, som Peking och Shanghai, har poliser ryckt ut i stor skala för att patrullera och förhindra fortsatta protester.

ANNONS

Hundratals polisbilar och förstärkta fordon har tagit plats längs stora gator i större städer, enligt AP. Poliser genomför slumpmässiga identitetskontroller och kräver att få bläddra igenom människors telefoner.

I Hangzhou, sydväst om Shanghai, utbröt dock sporadiska protester under tisdagen. Det möttes av ett större säkerhetspådrag.

I Hongkong – som var Kinas någorlunda demokratiska undantag innan Kommunistpartiet slog ned jätteprotester och kopplade ett hårdare grepp om makten – demonstrerade studenter. Vid regionens äldsta universitet skedde en samling där det skanderades slagord som löd ungefär "Frihet eller döden".

– Vi är inte utländska krafter, vi är kinesiska medborgare. Kina bör tillåta skilda meningar, ropade en kvinna som deltog enligt AFP.

Ska agera bestämt

Kommunistpartiet kommer att agera med kraft, meddelar det utskott inom partiets centralkommitté som i praktiken styr över Kinas polis- och säkerhetsväsende.

Efter att utskottet sammanträtt i ett särskilt långt möte nämndes inte protesterna uttryckligen, utan uttalandet beskrevs som en utvärdering av situationen i landet efter partikongressen i oktober, där Xi Jinping valdes om och befäste sin makt över partiet och Kina. I den mån händelserna omnämns beskrivs de som fientliga eller utländska krafters verkan.

Den senaste veckan har varit den kanske mest utmanande för presidenten hittills.

"Vi måste bestämt slå till mot infiltrations- och sabotageverksamhet av fientliga krafter i enlighet med lagen, bestämt slå till mot illegala och brottsliga handlingar som stör den sociala ordningen och på ett effektivt vis säkerställa den övergripande sociala stabiliteten", lyder uttalandet från utskottet i centralkommittén.

ANNONS
En man som har demonstrerat tvingas in i en polisbil i Shanghai i söndags.
En man som har demonstrerat tvingas in i en polisbil i Shanghai i söndags. Bild: AP/TT
Soldater och paramilitära poliser patrullerar den förbjudna staden i Peking. Arkivbild från den 13 november.
Soldater och paramilitära poliser patrullerar den förbjudna staden i Peking. Arkivbild från den 13 november. Bild: Andy Wong/AP/TT
ANNONS