Hundratals evakuerade och flera skadade efter jordskred i Norge

Omkring 1 000 människor har evakuerats och tio personer saknas fortfarande, däribland barn, efter ett stort jordskred i Ask i Gjerdums kommun i Norge. Specialutbildad personal från Göteborg har skickats till området.
– De ska hjälpa till att söka igenom området, eventuellt säkra byggnader och förhoppningsvis rädda liv, säger Johan Helsing, insatschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS

Larmet kom klockan fyra på onsdagsmorgonen. Ett jordskred hade då inträffat i Ask i kommunen Gjerdrum utanför Oslo.

Polis och räddningstjänst larmades till platsen och runt 1 000 personer har evakuerats från området. Nio personer ska vara skadade, varav en allvarligt, men det finns i nuläget inga rapporter om dödsfall.

Inledningsvis saknades ett 20-tal personer som är folkbokförda i det aktuella bostadsområdet. Polisen tydliggjorde att de saknade personerna visserligen kan vara bortresta eller ha evakuerat på egen hand men att det också finns en risk att de befinner sig i rasområdet.

Under kvällen hade antalet saknade sjunkit till 10 personer, efter att polisen kunde bekräfta att flera av de saknade personerna hade befunnit sig på annan ort när raset inträffade.

ANNONS

Insatsledare Roger Pettersen säger att det med stor sannolikhet är människor i rasområdet, men att de vet inte hur många. De uppmanar även anhöriga att inte försöka ringa till de som ännu saknas då de försöker spåra mobiltelefonerna, rapporterar NRK.

Ogynnsamma väderförhållanden

Vid fyratiden på torsdagsmorgonen, ett dygn efter att de första larmen om raset kom, är förhoppningen att hitta de tio personer som fortfarande saknas vid liv.

Väderförhållandena uppges dock inte vara gynnsamma för sökarbetet.

– Vi använder drönare och helikopter, säger Karianne Knudsen vid polisen till TT.

Jordskredet är enligt norska medier ungefär 300 gånger 700 meter stort och flera bostäder har förstörts. På flera videoklipp kan man se hur hus och delar av byggnader rasar när marken under inte längre stöttar upp.

Både hemvärnet och civilförsvaret har kallats till området. Även geologer från Norges vatten- och energimyndighet NVE ska värdera när det är tryggt att ta sig in till området.

Polisen uppger också att flera personer har tagit sig in i det evakuerade området för att hämta ägodelar.

"Vi vill betona att detta inte är tillåtet på något sätt, och att du försätter dig själv och eventuellt andra i stor fara” skriver polisen.

Sjukhus tog emot skadade

Anders Bayer, presschef på Oslo universitetssjukhus, säger till norska NRK att den första skadade kom in klockan 06.30 på onsdagen.

ANNONS

– Vi är i beredskap, vilket innebär att vi tar in resurser och ställer in kirurgiska team i akuten.

En skola i närheten fyllde rollen som tillfällig samlingsplats och de som har evakuerats skickas till ett närliggande hotell.

Den lokala borgmästaren, Anders Østensen, säger till NRK Nyhetsmorgen att flera bussar fyllts med evakuerade och att människor räddats med helikopter.

– Vissa har skickats vidare med ambulans, säger han.

Strax innan klockan 18 på onsdagskvällen säger han till NRK att ytterligare 1 500 personer kan komma att evakueras då ett större område bedömts som osäkert.

Svensk krishjälp har skickats till Norge

Under onsdagen skickade Norge en formell förfrågan om bistånd med personal till svenska MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

En enhet har skickats till området från räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enheten som anlände till Oslo under eftermiddagen är specialutbildad för att söka i kollaps- och rasmassor, säger Johan Helsing, insatschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

– De ska hjälpa till att söka igenom området, eventuellt säkra byggnader och förhoppningsvis rädda liv

Totalt har nio personer och tre fordon skickats. De väntas kunna bidra i sökandet med start i morgon när det ljusnar vid rasområdet.

– Det är en lastbil med specialutrustning för sådana här insatser i ras och skred, säger Johan Helsing.

ANNONS

Statsministern: ”Gör ont att se”

Norges statsminister Erna Solberg har under onsdagen varit på plats i Gjerdrum. Hon tycker att det gör ont att se hur naturkrafterna har härjat området.

– Det är en dramatisk upplevelse att vara här och se bilder från olycksplatsen och självklart ha vetskapen om att det är flera som man inte har fått kontakt med, säger hon.

– Detta är kanske ett av de största lerskredet vi har haft i Norge, kanske det största.

Expert: ”Jorden går sönder”

Stefan Turesson arbetar som geotekniker och säger att med den information han har om skredet så har det uppstått när det blivit ett brott i jorden och att jorden gått sönder.

– Det som gör så att det kan ske är att det oftast är sluttningar. Sen så är det ett jämviktsförhållande i sluttningen. Någonting ovanpå driver på, och i nederkanten håller något emot. Om jämvikten blir rubbad så de pådrivande krafterna blir för stora – då går jorden sönder och då uppstår skreden, förklarar han.

Han berättar att skreden är svårare att förutse än till exempel laviner, men att det däremot kan finnas tecken.

– Sprickor, träd och skyltar börjar luta, att det börjar mullra. Men tidsförloppet kan vara svårt att förutsäga.

ANNONS
ANNONS