Demonstranter visar sin solidaritet med en kvinnlig demonstrant, som fått en projektil i ögat, genom att sätta en lapp för sitt ena öga.
Demonstranter visar sin solidaritet med en kvinnlig demonstrant, som fått en projektil i ögat, genom att sätta en lapp för sitt ena öga. Bild: Vincent Thian/AP/TT

Hongkongprotester vid avgörande vägskäl

Mycket står på spel när demonstranter i Hongkong återigen förbereder sig för protester mot regionens styre. Förhoppningen är att återuppväcka stödet för proteströrelsen, som tros svikta något efter den senaste veckans våld.

ANNONS

Konfliktnivån mellan demonstranter och polisen har under veckan höjts efter förra helgen då bland annat en kvinna fick någon form av projektil i ögat. Flera demonstranter har under veckan visat sitt stöd för kvinnan, som förmodligen kommer att förlora synen, genom att sätta lappar eller bindlar för ett av sina egna ögon.

Men de har också slagit tillbaka mot det våld som polisen mött protesterna med. Demonstranternas svar i veckan, då en civilklädd polis och en reporter från Fastlandskina utsattes för demonstranternas vrede på Hongkongs internationella flygplats, verkar dock ha ett pris.

Militärt hot

Bedömare beskriver hur det finns en tvekan inför att visa sitt stöd för proteströrelsen efter den våldsamma incidenten. Uppslutningen under dagen väntas ge en fingervisning om så är fallet.

ANNONS

Om våldsamheter bryter ut skulle det däremot kunna intensifiera hoten från Fastlandskina om ett militärt ingripande. Uppgifter från tidigare i veckan tyder på att kinesiska trupper befinner sig i staden Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

Lagförslag på is

Bland arrangemangen under söndagen finns en demonstration som utlysts av organisationen Civil Human Rights Front, som anordnade en miljonhövdad protestmarsch i början av juni. Demonstrationen äger rum i Causeway Bay, mitt i stadens myllrande shoppingkvarter.

Hongkongs proteströrelse, som nu är inne på sin elfte vecka, blommade upp som en konsekvens av ett kritiserat lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Trots att lagförslaget lagts på is har demonstrationerna fortsatt som en protest mot vad många Hongkongbor ser som en urholkning av stadens relativa självständighet.

Fakta: Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Senare har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummikulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl

ANNONS