Danmarks statsminister Mette Frederiksen får en reprimand.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen får en reprimand. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Frederiksen får reprimand för minkskandalen

Danmarks statsminister Mette Frederiksen och tidigare livsmedelsministern Mogens Jensen kritiseras av folketinget för sin hantering av det som kommit att kallas minkskandalen, skriver Danmarks Radio.

ANNONS

En majoritet i folketinget står bakom ett beslut att formellt kritisera Frederiksen (S) och Jensen (S), vilket i dansk politik kallas för att "ge en nesa". Sådana reprimander får däremot sällan parlamentariska eller andra politiska konsekvenser, skriver DR.

Därmed är följetongen om minkarna avslutad, säger Socialdemokraternas politiska ordförande Rasmus Stoklund.

– Vi är till freds med kommissionens rapport i frågan och det får sätta punkt för den här historien, säger han till DR.

I den rapport som presenterades av en minkkommission förra veckan slås det fast att Mette Frederiksen agerade "väldigt klandervärt" och att Mogens Jensen agerade "särskilt klandervärt".

Enhetslistans gruppledare i Folketinget, Peder Hvelplund, säger att han tycker att Frederiksens reprimand "är en tämligen stor nesa".

ANNONS

Minkskandalen rör beslutet att avliva landets 15–17 miljoner minkar i november 2020, av rädsla för att en mutation av coronaviruset som hittats bland djuren skulle få spridning. Kort efter att beslutet togs avslöjades det att laglig grund saknades för att avliva de friska minkarna.

ANNONS