Människor i Seoul i Sydkorea tittar på tv-bilder på Nordkoreas robotuppskjutning.
Människor i Seoul i Sydkorea tittar på tv-bilder på Nordkoreas robotuppskjutning.

Expert: Nordkorea vill provocera USA

Nordkorea försöker sätta press på USA med det enda medel man har – genom att visa styrka och muskler. Resultatet riskerar dock att bli kontraproduktivt, enligt en bedömare.

ANNONS
|

Det var inte helt oväntat att Nordkorea skulle göra någonting för att sätta press på USA, enligt Swanström. Ingenting tyder dock på att de nu avfyrade robotarna är långdistansmissiler, vilket gör att diktatorn Kim Jong-Un kan hävda att landet inte har brutit mot några avtal.

- Det är samtidigt en stark indikation på att han försöker få Donald Trumps uppmärksamhet. Nordkorea är oerhört frustrerat över att USA inte vill släppa sanktionerna och erkänna landet som en kärnvapenstat. Detta är då ett sätt att provocera fram en dialog, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

ANNONS

TT: Är det inte risk att Nordkorea snarare försämrar sitt läge med detta?

- Ja, jag skulle tro att så blir fallet. Det är oerhört svårt för Trump att reagera positivt på de här provokationerna, liksom att släppa sanktionerna om det inte leder till nedrustning.

Riktat mot USA

Avfyrandet ska dock inte ses som ett hot mot grannländerna – udden är riktad mot USA, bedömer Swanström. Men det inträffade väcker frågan om Nordkorea i fortsättningen kommer agera provokativt varje gång de båda länderna inte är överens.

- Jag kan förstå varför de har gjort det, för det är det enda verktyg man har. Men långsiktigt är det inte positivt för den fortsatta dialogen.

Donald Trump får det också kämpigare att sälja in bilden av att de båda länderna numera står på god fot.

- Det är svårt att komma till förhandlingsbordet om det ser ut som att man kommer dit under nordkoreanskt tryck. Det kan också stärka USA:s ovilja att lyfta sanktionerna.

ANNONS

Resultatlöst möte

USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un hade sitt första viktiga möte i Singapore i fjol där man skrev under en första och vagt formulerad överenskommelse om en kärnvapennedrustning av den koreanska halvön. När de två träffades en andra gång i Hanoi blev det dock ingen överenskommelse. Nordkorea anklagade senare USA för att ha agerat "svekfullt".

USA fortsatt angelägna om att föra en dialog medan motparten är mer svårflörtad, säger Swanström.

- Det är främst Nordkoreanerna som är ovilliga att diskutera med USA, eftersom man inte ser att sanktionerna är på väg att släppa.

TT: Så var händer den kommande tiden?

- Om Nordkorea inte provocerar ytterligare kommer inte detta göra något djupare avtryck. USA är så pass villigt att föra en dialog och vill inte eskalera det här. Jag tror också att det internationella samfundet kommer att försöka spela ned detta.

ANNONS
TT

ANNONS