Den tunisiske presidentkandidaten Nabil Karoui. Arkivbild.
Den tunisiske presidentkandidaten Nabil Karoui. Arkivbild. Bild: Hassene Dridi/AP/TT

Ennahda vann parlamentsvalet i Tunisien

Det moderata islamistpartiet Ennahda har vunnit det tunisiska parlamentsvalet klart, enligt de officiella resultaten. Tvåa kom partiet Tunisiens hjärta som leds av mediemogulen Nabil Karoui – som släpptes ur häktet på onsdagen och ska ställa upp i presidentvalet i helgen.

ANNONS

Ennahda blev största parti i söndagens parlamentsval med 52 mandat, enligt valkommissionens siffror som presenterades på onsdagen. Tunisiens hjärta skrapade ihop 38 av parlamentets totalt 217 mandat.

Karoui äger tv-bolaget Nesma. Han greps i augusti, anklagad för skatteflykt och penningtvätt. Enligt hans anhängare skedde gripandet av politiska skäl.

Karoui har nu släppts ur häktet efter ett beslut av en appellationsdomstol.

I den första omgången av det tunisiska presidentvalet, den 15 september, fick Karoui det näst största väljarstödet. Han ska möta Kais Saied, professor i rättsvetenskap, i en andra valomgång på söndag.

Trots att presidenten ännu inte har valts var parlamentsvalet viktigt. Presidenten har visserligen makt över utrikes- och försvarspolitiken, men parlamentets största parti nominerar premiärministern som i sin tur bildar regering och formar stora delar av inrikespolitiken.

ANNONS
ANNONS