Polis visiterar person inför en demonstration av högerextrema Svenskarnas Parti. Arkivbild.
Polis visiterar person inför en demonstration av högerextrema Svenskarnas Parti. Arkivbild.

Cocktail av fascism bakom dåd i Christchurch

Med sitt dåd vill gärningsmannen i Christchurch skriva in sig i en tradition av högerextrema terrorister, enligt Expo.

ANNONS
|

De senaste åren har fokus legat på islamistiskt motiverade terrordåd. Men dåd med högerextrema kopplingar har samtidigt skett både i Sverige och på andra håll.

- Vi kan inte bara leta efter gärningsmän med en viss profil. Vi måste vara förberedda för dåd med olika bakgrund, säger Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism.

Ett av de blodigaste dåden i modern tid utfördes av högerextremisten Timothy McVeigh som 1995 dödade 168 personer i Oklahoma i USA. I Norge stod Anders Behring Brevik 2011 för en av de värsta massakrerna i Europa, och Sverige har haft både den så kallade lasermannen John Ausonius och serieskytten Peter Mangs.

ANNONS

Konspirationsteorier

Den här historien av högerextrema gärningsmän vill skytten i Christchurch med sitt manifest bli en del av, konstaterar Daniel Poohl, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo.

- Det viktiga för honom är att skriva in sig i historien som en egen figur och skriva in sig i en tradition av högerextrema terrorister, säger han.

Enligt Poohl tycks gärningsmannen ha fastnat i högerextremistiska konspirationsteorier om att "den vita rasen" är på väg mot undergång. Samtidigt är det svårt att hitta en tydlig linje i hans tankemönster.

- Han har sugit upp den högerextrema berättelse som erbjuds i massformat i dag på nätet. Han nämner både Anton Lundin Pettersson och Anders Behring Breivik. Det är trots allt ganska olika dåd, men för honom spelar det inte så stor roll, för honom är det ungefär samma sak, säger han.

ANNONS

Säkerhetspolisen varnade så sent som i går för en ny trend där främlingsfientliga och radikalnationalistiska idéströmningar ökar i Sverige.

- Vi ser att vit makt-miljön och lösare främlingsfientliga grupper närmar sig varandra. Det här är en utveckling som Säkerhetspolisen följer noga inom ramen för vårt uppdrag att förhindra brott och skydda demokratin, sade Säpo-chefen Klas Friberg.

"Något radikalt"

Men enligt Poohl är attentatet snarare ett uttryck för en högerextremism som går åt andra hållet.

- Det som Säpo pratar om är att de mest radikala grupperna försöker närma sig en position där man inte uppfattas som paria i samhället. Men det här är tvärtom att kliva ur det totalt och säga att "det där funkar inte, det är ingen idé att hålla på att ställa upp i val eller starta Facebook-grupper, någon måste göra något radikalt", säger Poohl.

ANNONS

Samma typ av tankegods finns i Sverige.

- Berättelsen om en hotad vithet, den hittar du inte bara i de mest avlägsna hörnen av internet, utan den är en fundamental del av hela den högerextrema mainstream-populistiska berättelsen om vår tid, säger Poohl.

Han framhåller samtidigt att det gärningsmannen uttrycker i sitt manifest inte nödvändigtvis speglar hans innersta tankar, utan snarare ska ses som en del av hans dåd.

- Det är en del av hans propaganda. Vi erbjuds en berättelse som han paketerat åt oss. Det är viktigt att ha med sig när vi ska dra slutsatser kring detta, säger han.

TT

Fakta: Högerextrema dåd

Här är några av de senaste årens stora dåd med högerextrema gärningsmän.

Sverige, 1991–1992: Lasermannen John Ausonius skjuter elva personer i Stockholm och Uppsala. Ausonius döms mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och åtta rån.

USA, 1995: Timothy McVeigh spränger en federal byggnad i Oklahoma i luften och tar livet av 168 människor, varav 19 barn. Han döms till döden och avrättades 2001.

Sverige, 2003–2010: Serieskytten Peter Mangs skjuter ihjäl och skadar flera personer med invandrarbakgrund i Malmö. Han döms för två mord och åtta mordförsök.

Norge, 2011: Anders Behring Breivik detonerar en sprängladdning i Oslo och genomför därefter massakern på Utöya. Han döms för att ha mördat 77 människor och har också fällts för terrorbrott.

USA, 2017: James Fields kör in i en folkmassa av demonstranter som samlats för att protestera mot högerextremister i Charlottesville. Han dödar en person och skadar 19. James Fields döms till livstids fängelse.

Kanada, 2017: Sex människor skjuts ihjäl vid en attack i en moské i kanadensiska Québec. 29-årige Alexandre Bissonnette döms till livstids fängelse.

USA, 2018: Robert Bowers skjuter elva personer till döds i en synagoga i Pittsburgh. Enligt vittnesmål skrek han ”alla judar måste dö” samtidigt som han öppnade eld.

Källa: 22 juli-kommissionen, TT:s nyhetsarkiv

ANNONS