Ett automatvapen tillverkat av det belgiska företaget FN Herstal. Arkivbild.
Ett automatvapen tillverkat av det belgiska företaget FN Herstal. Arkivbild. Bild: Jon Gambrell/AP/TT

Belgisk vapentillverkare stoppar reklam i USA

En belgisk vapentillverkare har tvingats dra tillbaka reklam som väckt anstöt i ljuset av med masskjutningen i Chicago i USA.

ANNONS

Tre personer klädda som Frihetsgudinnan, Uncle Sam och en amerikansk vithövdad havsörn kör genom öknen i en pickup till dånande amerikansk rockmusik. De stannar, tar ut automatgevär från bakluckan och skjuter på fyrverkerier för att få dem att explodera.

Videon publicerades på måndagen, samma dag som minst sex personer dödades i en masskjutning vid en nationaldagsparad i Chicago i USA.

Det amerikanska dotterbolaget till Belgiens ledande vapentillverkare FN Herstal har på tisdagen tagit ned videon, efter att den väckt stark kritik, rapporterar Politico.

FN Herstal ägs av den belgiska regionen Vallonien, där flera politiker framhävt att videon är olämplig.

ANNONS

”Vi ser en lekfull och rolig användning av krigsvapen som är tänkta att användas inom ett strikt professionellt ramverk av militären. Den ger en helt oansvarig bild av vapenanvändning", sade Olivier Bierin politiker för miljöpartiet Écolo.

Vapentillverkaren skriver i ett uttalande att koncernledningen omedelbart instruerade sitt amerikanska dotterbolag att ta bort videon.

ANNONS