Sydafrikas president Jacob Zuma. Arkivbild.
Sydafrikas president Jacob Zuma. Arkivbild.

Avslöjande bok om Zuma väcker ont blod

Det gungar under marken för Sydafrikas president Jacob Zuma. En avslöjande bok om långtgående korruption under hans presidenttid har nyss släppts och den innehåller så mycket sprängstoff att landets säkerhetstjänst ser sig föranledd att stoppa den.

ANNONS
|

Några dagar efter att "The presidentens keepers" (Presidentens beskyddare) nått bokhandlarna fick förlaget ett brev från den sydafrikanska säkerhetstjänsten (SSA) där de uppmanades dra tillbaka den. Enligt brevet, som bland andra nyhetsbyrån AFB sett, är boken "fylld av felaktigheter" och innehåller hemligstämplade detaljer som bryter mot landets säkerhetslagstiftning.

Brevet innehåller också en hotelse: om inte boken är borta från bokhandlarnas hyllor inom fem dagar kommer man att se till att en brottsutredning inleds.

"Korrupt och inkompetent"

- Boken tas inte bort från hyllorna och våra advokater tittar för närvarande på frågan, säger Jean Pieters, talesperson för förlaget Tafelberg Publishing, i ett kortfattat uttalande.

ANNONS

I boken, som är skriven av den sydafrikanske journalisten Jacques Pauw, tecknas en bild av Jacob Zumas presidentskap som korrupt, inkompetent och präglat av nepotism.

Liknande anklagelser har tidigare riktats mot Zuma – som ibland beskrivs som en katt med nio liv – men den här gången finns det också en noggrann genomgång av hur det sydafrikanska statsöverhuvudet systematiskt gjort sig av med motståndare inom politiken och säkerhetstjänsten sedan han kom till makten 2009 som ramar in påståendena.

Lägg därtill anklagelser mot det sydafrikanska skatteverket (Sars) chef som ska ha sett till så att Zuma har kunnat undvika vissa skatteinbetalningar under flera år.

Även Sars hotar nu att ställa Pauw och tidningen Sunday Times, som publicerat ett utdrag ur den kontroversiella boken, inför rätta.

Själv säger författaren till sydafrikanska medier att han hade väntat sig sådana reaktioner från Sars och från SSA och att han är redo att försvara sig i domstol.

Avslöjade Vlaakplass

- Jag hade förväntat mig att de skulle reagera snabbare, men det tog dem fem dagar, säger Pauw och berättar att han och hans förläggare fått omfattande råd från juridisk expertis före publiceringen.

ANNONS

Jacques Pauw är en prisbelönt journalist och det var exempelvis han som i början av 1990-talet avslöjade den dåvarande apartheidregimens ökända och mycket brutala dödspatrull Vlaakplaas som hade anti-apartheid-aktivister som mål.

Enligt Sydafrikas författning måste Jacob Zuma lämna presidentposten 2019, och i december i år håller regeringspartiet ANC den kongress där Zumas efterträdare som partiledare väljs.

TT

Fakta: Jacob Zuma

Jacob Zuma, 75 år, är Sydafrikas president sedan 2009. Året innan vann han en maktkamp mot den då sittande presidenten Thabo Mbeki.

Zuma har förekommit i många brottsutredningar, och har också ställts inför rätta. Bland annat i en korruptionsutredning med kopplingar till en stor vapenaffär 1999. En rådgivare till Zuma dömdes till 15 års fängelse för korruption och domaren slog fast att rådgivaren och Zuma hade ett korrupt förhållande. Men utredningen mot Zuma lades ned 2009.

2005 anklagades Zuma för att ha våldtagit en ung kvinna. Han friades året därpå i en uppmärksammad rättegång, där det bland annat framkom att han duschade efter samlaget för att skydda sig mot hiv.

Jacob Zuma har varit gift sex gånger, med flera av fruarna lever han fortfarande ihop. Han tros ha minst 20 barn.

Under Zumas ledning har stödet rasat för regeringspartiet ANC. I lokala val förra året nådde ANC bara 55 procents stöd – partiets sämsta resultat hittills.

ANNONS