Muhammad Zubair var en av två som överlevde flygkraschen i Karachi.
Muhammad Zubair var en av två som överlevde flygkraschen i Karachi. Bild: Sindhs informationsdepartement/AP/TT

97 av 99 dog – han kunde själv gå från vraket

Det stora trafikflygplanet slog med våldsam kraft ned mellan bostadshusen i Karachi. Nästan alla ombord omkom – men Muhammad Zubair kunde resa sig ur sitt säte och själv gå ut till räddningsstyrkorna.
– Allt jag kunde se var rök och eld, berättar han.

ANNONS

99 personer fanns ombord när flygplanet tillhörande PIA (Pakistan International Airlines) kraschade i Model Colony, ett bostadsområde i Pakistans största stad, på fredagsmorgonen svensk tid.

Enligt pakistanska medier slog planet först i bland annat en mobilmast innan det dundrade in i husen nedanför. Därmed kan farten ha sänkts tillräckligt för att förklara att någon kunde överleva olyckan. Mediebolaget Geo skriver att stjärtpartiet slog ner först, och att två män som klarade sig satt långt fram.

Såg lite ljus

Muhammad Zubair berättar från sjukhussängen att piloterna redan hade gjort ett försök att landa på storflygplatsen Jinnah, och Airbus-planet gjorde en ny inflygning när olyckan inträffade. Efter nedslaget kom han till sans av panikslagna röster.

ANNONS

– Jag kunde höra skrik från alla håll. Barn och vuxna. Allt jag kunde se var rök och eld. Jag kunde inte se några människor, bara höra deras skrik, säger han i videoklipp som medier citerar.

Det är oklart om rösterna han hörde tillhörde döende passagerare eller skadade stadsbor. Men själv var han inte värre däran än att han kunde resa sig ur sätet.

– Jag öppnade mitt säkerhetsbälte och såg lite ljus. Jag gick emot det. Jag var tvungen att hoppa ned omkring tre meter för att ta mig till säkerhet.

Även den andre som överlevde, den kände bankdirektören Zafar Masud, vårdas på sjukhus. Även hans hälsotillstånd beskrivs som relativt gott – han ska bland annat ha ringt sin mamma och berättat att han klarat sig.

Såvitt känt omkom alla övriga 97 som var ombord. Ingen som befann sig på marken ska ha dödats, men ett antal människor skadades.

"Chockad och ledsen"

Planet, flight PK8303, kom från Lahore, Pakistans näst största stad. Det var av modellen Airbus A320. Tillverkaren uppger att planet började användas 2004 och hade 47 100 flygtimmar.

Vad som utlöste kraschen är oklart, men i en inspelning från flygledningen som cirkulerar i medier hörs en pilot säga att han förlorat motorerna, innan han utropar "Mayday! Mayday! Mayday!". De så kallade svarta lådorna har hittats och överlämnats till utredare, meddelade PIA på lördagen.

ANNONS

Alla dödsoffer är ännu inte identifierade. Provinsen Sindhs vårddepartement manar via Twitter anhöriga att ta sig till ett universitet i Karachi för att lämna dna-prover.

Premiärminister Imran Khan säger, även det på Twitter , att en utredning av olyckan ska inledas omedelbart.

"Jag är chockad och ledsen", skriver han.

Gustav Sjöholm/TT

Henrik Samuelsson/TT

Mirakulöst nog överlevde två män infernot när PK8303 kraschade i ett bostadsområde.
Mirakulöst nog överlevde två män infernot när PK8303 kraschade i ett bostadsområde. Bild: Fareed Khan/AP/TT
Model Colony, där planet störtade, är tätbefolkat. Bild från video tagen i samband med kraschen.
Model Colony, där planet störtade, är tätbefolkat. Bild från video tagen i samband med kraschen. Bild: AP

Pakistan International Airlines (PIA) är ett klassiskt så kallat flaggflygbolag, en nationell stolthet för Pakistan under flygets guldålder på 1900-talet.

Det bildades på 1940-talet, och växte sedan stadigt i flera decennier. Men i slutet av 1980-talet började problemen, både av politisk art och med ekonomin och säkerheten.

Under 2000-talet har PIA råkat ut för flera olyckor, men även utsatts för attentat. Under någon period har delar av bolagets verksamhet förbjudits i EU.

Bolaget har omkring 30 plan i sin flotta, och genomför under vanliga omständigheter omkring 100 flighter dagligen. Flygbolaget flyger främst på Asien, men har även inrikesflyg och interkontinentala flighter.

PIA sköter en stor del av Pakistans regerings- och presidentflygningar.

ANNONS