Ett foto som distribuerats av civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna i Idlib visar räddningsarbetare i staden Jisr al-Shughur efter ett luftangrepp på torsdagen.
Ett foto som distribuerats av civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna i Idlib visar räddningsarbetare i staden Jisr al-Shughur efter ett luftangrepp på torsdagen. Bild: Vita hjälmarna via AP/TT

Över 100 döda i syriska sammandrabbningar

Strider mellan den syriska regimen och den al-Qaidakopplade jihadistalliansen HTS i Idlib har krävt över 100 liv, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Bland de dödade finns stridande från båda sidor.

ANNONS

Minst sex civila, varav ett barn, har också dödats i luftangrepp mot staden Jisr al Shugur i Idlibprovinsen.

Enligt en talesperson för Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som domineras av den grupp som tidigare kallades al-Nusrafronten, ska alliansen ha attackerat i skydd av mörkret och tagit kontroll över byn al-Hamamiyat, som beskrivs som ett regimfäste på en strategiskt viktig höjd.

Sedan april har den syriska regeringen med uppbackning från Ryssland intensifierat bombningarna i Idlib. Enligt SOHR har fler än 550 civila dödats i regionen sedan dess.

Provinsen Idlibprovinsen, med runt tre miljoner invånare, är det sista starka fästet för HTS och andra jihadist- och rebellgrupper.

ANNONS

I en separat händelse på torsdagen dödades 13 människor, varav åtta civila, i en bilbomb i staden Afrin i nordvästra Syrien. Bomben gick av i en säkerhetskontroll bemannad av turkiska trupper.

Även i nordöstra Syrien, i den kurdiskdominerade staden Qamishli, detonerade under torsdagen en bilbomb. Enligt SOHR skadades sju personer, varav tre livshotande, i explosionen som ägde rum utanför en kyrka.

Kriget i Syrien har sedan starten 2011 krävt närmare 400 000 människoliv och drivit miljoner på flykt.

Över 100 personer har dödats i strider i den syriska provinsen Idlib.
Över 100 personer har dödats i strider i den syriska provinsen Idlib. Bild: TT
ANNONS